Ρύζι σούσι στην χύτρα: Μια κλασσική ιαπωνική συνταγή για να ετοιμάσετε ρύζι για σούσι. Το ρύζι σούσι που παρασκευάζεται στην χύτρα ταχύτητας πολλαπλών λειτουργιών σας εξασφαλίζει τέλειο ψήσιμο με αυτή την απλή μέθοδο. Η χρήση της λειτουργίας Manual αντί της ρύθμισης Rice δίνει στο ρύζι μια τρυφερή υφή, χωρισμένους κόκκους, αλλά εξακολουθεί να κολλάει για να κάνει συμπαγή ρολά σούσι. Αυτή η συνταγή δίνει αρκετό ρύζι για 3 τυπικά ρολά σούσι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι ιαπωνικό ρύζι για σούσι
1 κομμάτι (5 εκατοστών) ιαπωνικά αποξηραμένο φύκι kombu
1 ¼ φλιτζάνι νερό
3 κουταλιές της σούπας ιαπωνικό κρασί από ρύζι
1 κουταλιά της σούπας ιαπωνικό κρασί μιρίν
¾ κουταλιά της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε το ρύζι στο ένθετο μιας χύτρας ταχύτητας πολλαπλών λειτουργιών. Προσθέστε αρκετό νερό για να το σκεπάσει και ξεπλύνετε το ρύζι, ανακατεύοντας το με κυκλικές κινήσεις. Στραγγίζουμε από ένα κόσκινο. Επαναλάβετε μέχρι το νερό να βγει διαυγές, περίπου 5 ξεβγάλματα συνολικά. Απλώστε το στραγγισμένο ρύζι σε ένα καθαρό πανί για να στεγνώσει για 10 έως 15 λεπτά.
Βήμα 2
Καθαρίστε το φύκι kombu απαλά με μια υγρή πετσέτα, αλλά μην αφαιρέσετε τη λευκή σκόνη, η οποία είναι σημαντική για τη γεύση.
Βήμα 3
Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι από το φύκι kombu και το βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε το υπόλοιπο φύκι kombu στη χύτρα. Προσθέστε το ρύζι και το 1 1/4 φλιτζάνι νερό. Κλείστε και κλειδώστε το καπάκι. Επιλέξτε υψηλή πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη για 2 λεπτά. Αφήστε 10 έως 15 λεπτά για να αυξηθεί η πίεση.
Βήμα 4
Προσθέστε το κρασί από ρύζι, το κρασί μιρίν, τη ζάχαρη και το θαλασσινό αλάτι στην κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι. Μην το αφήσετε να βράσει.
Βήμα 5
Εκτονώστε την πίεση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο φυσικής αποδέσμευσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, περίπου για 8 λεπτά. Ξεκλειδώστε και αφαιρέστε προσεκτικά το καπάκι.
Βήμα 6
Αδειάστε απαλά το ρύζι σε ένα γυάλινο ή κεραμικό μπολ χρησιμοποιώντας μια κουτάλα ρυζιού. Αφαιρέστε και πετάξτε το κομμάτι φυκιού kombu. Αφαιρέστε και πετάξτε και το μικρότερο κομμάτι kombu από το μείγμα των κρασιών. Ρίξτε το μείγμα κρασιών πάνω από το ρύζι και ανακατεψετε μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι χαρτόνι για να αερίσετε το ρύζι και να επιταχύνετε την ψύξη.
Καλή όρεξη!