Οι φακές με μέντα είναι μια πεντανόστιμη τούρκικη συνταγή, για να δοκιμάσετε μία νέα γεύση για τις φακές! Έχει δυναμικές γεύσεις και σερβίρεται ζέστη. Προαιρετικά: Σερβίρετε με επιπλέον σφήνες μέντα και λεμόνι. Αν θέλετε να μετατρέψετε αυτό το πιάτο σε vegan, απλώς χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και λαχανικά αντί για ζωμό κοτόπουλου.
Υλικά που θα χρειαστείτε
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κρεμμύδι, τεμαχισμένο σε κύβους
1 ολόκληρο σκόρδο, ψιλοκομμένο
¼ φλιτζάνι ντομάτες, κομμένες σε κύβους, στραγγισμένες
5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
½ φλιτζάνι κόκκινες φακές
¼ φλιτζάνι πλιγούρι (λεπτό)
¼ φλιτζάνι ρύζι
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη μέντα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το κρεμμύδι στο καυτό λάδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για περίπου 2 λεπτά. Ανακατέψτε το σκόρδο στο κρεμμύδι και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες σε κύβους στο μείγμα κρεμμυδιού. Συνεχίστε να μαγειρεύετε και ανακατεύετε για άλλα 10 λεπτά.
Βήμα 2
Ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου, τις κόκκινες φακές, το πλιγούρι, το ρύζι, το τοματοπολτό, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και τη μέντα στο μείγμα ντομάτας. Καρυκεύστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι. Αφήστε τη σούπα να βράσει, μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή και σιγοβράστε μέχρι να μαγειρευτούν οι φακές και το ρύζι, για περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίχνουμε τη σούπα σε ένα μπλέντερ (να μη γεμίσει περισσότερο από το μισό). Κρατήστε σταθερά το καπάκι στη θέση του και ξεκινήστε προσεκτικά το μπλέντερ, χρησιμοποιώντας μερικούς γρήγορους παλμούς για να χτυπηθεί η σούπα μέχρι να γίνει πουρές. Αν χρειαστεί, χτυπήστε το σε δόσεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μίξερ χειρός και να το χτυπήσετε όσο είναι στην κατσαρόλα.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 45 λεπτά
Μερίδες: 6
Στοιχεία για τη διατροφή
Ανά μερίδα:
168,2 θερμίδες, πρωτεΐνη 6,6 g, υδατάνθρακες 24,1 g, λίπος 5,6 g, χοληστερόλη 0,6 mg, νάτριο 623,4 mg.
Αν σας άρεσε αυτή η τούρκικη συνταγή, δείτε επίσης και τη συνταγή για σαλάτα κολοκυθιών με γιαούρτι!