Αυτή η ελληνική νηστίσιμη συνταγή για ψητές γαρίδες είναι ιδανική για την Σαρακοστή που μόλις ξεκίνησε! Μια σχετικά εύκολη συνταγή που μπορείτε να ετοιμάσετε γρήγορα. Αν τις ψήσετε στο γκριλ, μπορείτε να προσθέσετε στον πάτου του φούρνου ένα ταψί με νερό για να μαζευτούν εκεί όλα τα υγρά που θα στάξουν από τις γαρίδες. Συνοδεύστε με ούζο, τσίπουρο ή λευκό κρασί
Υλικά που θα χρειαστείτε
1 κιλό μέτριες ή μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
2 σκελίδες λιωμένες σκόρδο
4 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ή κόλιανδρο, φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 χυμό λεμονιού
αλάτι για γεύση
μαύρο πιπέρι για γεύση
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Αφαιρείτε το μαύρο εντεράκι από τη ράχη των γαρίδων. Τις πλένετε με κρύο νερό και τις σκουπίζετε. Βάζετε το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο (ή το ηλιέλαιο) σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τις γαρίδες και τις γυρίζετε μέσα στο λάδι απ’ όλες τις πλευρές.
Βήμα 2
Προσθέτετε το σκόρδο και το μισό φρέσκο μυρωδικό, αλάτι και πιπέρι. Γυρίζετε τις γαρίδες να αλειφτούν καλά με το μείγμα και τις αφήνετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα.
Βήμα 3
«Διπλώνετε» τις γαρίδες στα δύο και τις περνάτε ανά 4-5 σε μεταλλικά σουβλάκια, έτσι ώστε να πιαστούν σε δύο σημεία (ψηλά στη ράχη και στη μέση της ουράς).
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το γκριλ ή ετοιμάζετε τα κάρβουνα. Τοποθετείτε τις γαρίδες στη σχάρα του γκριλ ή της ψησταριάς και τις ψήνετε για 2΄-3′ από κάθε πλευρά, μέχρι να χρυσίσουν.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 60 λεπτά
Μερίδες: 4