Ινδική Κουζίνα

Αυθεντικό κοτόπουλο τίκα μασάλα

Αυθεντικό κοτόπουλο τίκα μασάλα

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και δημοφιλή πιάτα της ινδικής κουζίνας, που σερβίρεται σε ινδικά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Η επιτυχία του κοτόπουλου τίκα μασάλα βρίσκεται πίσω από το μείγμα μπαχαρικών της μαρινάδας.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

¼ φλιτζάνι γιαούρτι
2 κουταλάκια του γλυκού garam masala
2 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες (2,5 εκτοστών περίπου)
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ
2 πράσινες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
2 ντομάτες ρομά σε κύβους
½ φλιτζάνι ντοματοπελτέ
¼ φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
½ φλιτζάνι σαντιγί
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ ματσάκι κόλιανδρο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε το γιαούρτι, 2 κουταλάκια του γλυκού garam masala, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το πιπέρι καγιέν και 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τις λωρίδες κοτόπουλου και ανακατέψτε. Σκεπάζουμε και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Βήμα 2
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα ταψί.

Βήμα 3
Τοποθετήστε τις λωρίδες κοτόπουλου στο έτοιμο ταψί, αφήνοντας χώρο ανάμεσα σε κάθε κομμάτι και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να μην είναι πλέον ροζ μέσα, περίπου για 10 λεπτά. Το βγάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4
Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε και ανακατέψτε τους σπόρους κύμινου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να αρωματιστούν, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, για 4 με 5 λεπτά. Ρίξτε το σκόρδο, το τζίντζερ και τα πράσινα τσίλι και συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να ροδίσει το κρεμμύδι, για 15 με 20 λεπτά. Προσθέστε και ανακατέψτε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ και το νερό ,μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να λιώνουν και να ενσωματωθούν στο μείγμα του κρεμμυδιού, για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 5
Ρίξτε και ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού garam masala, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο και τον κουρκουμά στο μείγμα ντομάτας. Προσθέτουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο,την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και γαρνίρουμε με κόλιανδρο.

Καλή όρεξη!