Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Γαρίδες

Γαρίδες
Eat4health

Γαρίδες (shrimp) / Γαρίδα (garida) είναι αρθρόποδα με εξαιρετική μαγειρική χρήση! Δείτε αναλυτικά παρακάτω πεντανόστιμες συνταγές με γαρίδες και πως μπορείτε να ετοιμάσετε εξαιρετικά πιάτα με απλά υλικά!

Οι γαρίδες ανήκουν στην τάξη των Κολυμβητικών και στα Δεκάποδα. Το πιο γνωστό και κλασικό είδος είναι η κοινή γαρίδα (garida). Σε σχέση με άλλα παρόμοια είδη, τα οποία έχουν την ικανότητα να περπατούν, όπως η καραβίδα, οι γαρίδες ζουν μόνο στο νερό, όπου και κολυμπούν.

Επίσης, έχουν την ικανότητα να αναπλάθουν κάποια συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους (σε περίπτωση που εκείνο τραυματιστεί ή χαθεί), αποδίδοντάς τους μία εξαιρετική ικανότητα αναγέννησης.

Οι γαρίδες μπορεί να ζουν στη θάλασσα αλλά και σε γλυκό νερό. Παράλληλα, εκτρέφονται σε ειδικά ενυδρεία προς κατανάλωση. Ένα από τα πιο γνωστά από αυτά τα είδη ονομάζεται γάμπαρη (στα αγγλικά prawns) και καταναλώνεται κυρίως ως ορεκτικό πιάτο. Τέλος, οι γαρίδες χρησιμοποιούνται πολύ στην αλιεία ως δόλωμα.

Δείτε τις παρακάτω συνταγές με γαρίδες:

Γαρίδες Scampi με ζυμαρικά

Γαρίδες με Szechwan

Βραζιλιάνικο κέτο γαρίδας

Περιγραφή

Όπως σε όλα τα αρθρόποδα, η γαρίδα έχει σώμα πλατύ από τα πλάγια, που αποτελείται από τον κεφαλοθώρακα και την κοιλιά. Το σώμα της φθάνει σε μήκος από 5 μέχρι 15 εκ. και είναι επενδυμένο από όστρακο, το οποίο είναι εύκαμπτο. Τα μάτια της είναι σύνθετα και μισχωτά.

Ο κεφαλοθώρακας έχει ένα ζεύγος επάνω γνάθων, δύο ζεύγη νηματοειδών κεραιών, τρία ζεύγη γναθικών ποδιών και επίσης πέντε ζεύγη βαδιστικών ποδιών. Επίσης, στο μέρος αυτό βρίσκεται και μια χαρακτηριστική προεξοχή, που ονομάζεται ρόστρο.

Στο ρόστρο υπάρχουν 7-8 δόντια. Αναπνέει με βράγχια, τα οποία βρίσκονται στις ενώσεις των ποδιών με το θώρακα. Η κοιλιά της είναι μακριά και βρίσκεται κάτω από τον κεφαλοθώρακα, ενώ καταλήγει σε ένα ζεύγος ουροποδίων μαζί με την ουρά της, το οποίο λέγεται τέλσο. Τα ουροπόδια αυτά σχηματίζουν ένα είδος βεντάλιας και διευκολύνουν στη μετακίνηση των ζώων. Στη ράχη τους σχηματίζεται τρόπιδα.

Αναπαραγωγή

Οι γαρίδες είναι ζώα σαρκοφάγα και γονοχωριστικά. Γεννούν αυγά, τα οποία απελευθερώνονται στη θάλασσα. Σε άλλες οικογένειες μένουν προσκολλημένα στα πόδια του θηλυκού, όπου γίνεται και η εκκόλαψη. Οι προνύμφες εξέρχονται από τα αυγά και λέγονται ναύπλιοι. Ακολουθούν πολλές εκδύσεις, ώσπου γίνονται ώριμες γαρίδες.

Θρεπτική αξία

Το αρθρόποδο έχει εύγευστο κρέας, το οποίο είναι περιζήτητο και πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη, ενώ αποτελεί και πηγή χοληστερόλης. Τρώγονται βραστές και το κρέας τους γίνεται κόκκινο όταν ψηθεί. Υπάρχουν διάφορες συνταγές με γαρίδες, με συνηθέστερο το απλό βράσιμο που σερβίρονται με λαδολέμονο ή μαγιονέζα.

Από το ζωμό των γαρίδων μπορεί επίσης και να παρασκευαστεί εξαιρετικό πιλάφι. Σε πολλά εστιατόρια σερβίρεται και γαριδοσαλάτα. Στις ασιατικές χώρες τρώγεται ως σούπα. Η ομοιότητα στο σχήμα του γνωστού παιδικού εδέσματος με το θαλασσινό, έδωσε την ονομασία γαριδάκια στο προϊόν αυτό.

Είδη

Υπάρχουν αρκετά είδη γαρίδας. Σήμερα είναι γνωστά γύρω στα 2.000 είδη. Στον ελληνικό χώρο το πιο γνωστό είναι το γένος Penaeus, στο οποίο ανήκει η μεγάλη γαρίδα, χρώματος σταχτί. Το μεσογειακό είδος λέγεται κοινά γάμπαρη και φθάνει σε μήκος τα 20 εκατοστά.

Υπάρχουν επίσης πιο μικρά είδη, με κοκκινωπό χρώμα, που φέρουν αιχμηρό ασπίδιο με δόντια. Οι μικρές γαρίδες λέγονται και ζαβογαρίδες, εξαιτίας του μεγέθους τους. Οι μεγάλες γαρίδες του γλυκού νερού έχουν μεγάλες κεραίες και μικρό κεφάλι. Οι τελευταίες ανήκουν στην τάξη Αμφίποδα. Παρόμοιο είδος ζει στη θάλασσα και λέγεται «γάμμαρος η ακρίς».

Article Categories:
Ψάρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Don't Miss! random posts ..

Eatforhealth