Ψάρια - Θαλασσινά

Γαύρος

γαύρος

Ο γαύρος είναι ένα ψάρι που χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα! Δείτε συνταγές με γαύρο και ετοιμάστε μοναδικά πιάτα για εσάς και τους καλεσμένους σας! Ένα εκπληκτικό ψάρι που χρησιμοποιείται ήδη από την αρχαία Ελλάδα (όπου τον αποκαλούσαν ἀφύη)

Συνταγές με γαύρο

Δείτε παρακάτω μερικές συνταγές με γαύρο που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!

συνταγές με γαύρο

Γαύρος μαρινάτος

Γαύρος ξιδάτος

Περιγραφή του γαύρου

Ο γαύρος (ή αλλιώς «εγγραυλίς η εγκρασίχολος» όπως είναι και η επίσημη ονομασία του) είναι ένα αγαπημένο θαλασσινό στη χώρα μας. Αρκετά οικονομικό αλλά πολύ θρεπτικό, όπως ακριβώς και η σαρδέλα. Είναι ένα μικρό ψάρι, του οποίου το μήκος δεν ξεπερνάει τα 20 εκατοστά. Παρά το γεγονός ότι αλιεύεται όλο το χρόνο, οι πιο ιδανικοί μήνες είναι μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, όπου εντοπίζεται και σε μεγαλύτερα μεγέθη.

Κάτι που δεν γνώριζες για τον γαύρο:

Ο γαύρος κανονικά έχει πρασινωπή ράχη, αλλά μόλις πιαστεί αλλάζει χρώμα! Παίρνει γαλάζια απόχρωση! Το υπόλοιπο σώμα του έχει ασημένιο χρώμα. Έχει λευκό και πεντανόστιμο κρέας

Επίσης, όταν παστώνεται, τον αποκαλούμε αντζούγια ή χαψί.

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε γαύρο:

Όλα τα ψάρια, αν δεν είναι φρέσκα, αρχίζουν και μυρίζουν έντονα. Πέρα από αυτό το γεγονός, όμως, μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν είναι φρέσκος, όταν αρχίζει και “σκάει” η επιδερμίδα του. Ταυτόχρονα, η κοιλιά του γαύρου φαίνεται πιο πρησμένη ενώ αν ακουμπήσετε το ψάρι θα σας φανεί πιο μαλακό το κρέας. Αποφύγετε να αγοράσετε τον γαύρο σε αυτή την περίπτωση, διότι θεωρείται μπαγιάτικος.