Ιαπωνική Κουζίνα

Ιαπωνική ομελέτα tamago

Ιαπωνική ομελέτα tamago

Κλασική ιαπωνική συνταγή για ομελέτα. Το αυγό Tamago είναι η κλασική ιαπωνική ομελέτα που μερικές φορές ονομάζεται ταμαγκογιάκι και είναι ένα δημοφιλές είδος στα μενού του σούσι, αλλά μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ως μέρος ενός ελαφρού πρωινού, σνακ, μεσημεριανού γεύματος ή δείπνου. Η ομελέτα είναι γλυκιά, έχει ελαφριά υφή και αναδεικνύεται καλύτερα όταν σερβίρεται πάνω από ρύζι σούσι και με σάλτσα σόγιας και γουασάμπι. Το Tamago είναι η ιαπωνική λέξη για το αυγό. Το Mirin είναι γλυκό κρασί από ρύζι και το dashi είναι παραδοσιακή ιαπωνική σούπα (φτιαγμένη από φύκια ή σιτάκε).

Υλικά που θα χρειαστείτε:

4 αυγά
¼ φλιτζάνι έτοιμο ζωμό dashi
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού mirin (ιαπωνικό γλυκό κρασί)
½ κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
½ κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Χτυπάμε καλά τα αυγά σε ένα μπολ. Χτυπήστε με το ζωμό dashi, τη ζάχαρη, το mirin και τη σάλτσα σόγιας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Βήμα 2
Τοποθετήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Λαδώστε το τηγάνι με φυτικό λάδι. Ρίξτε μια λεπτή στρώση μείγματος αυγών στο ζεστό τηγάνι και ανακινήστε το για απλωθεί σε όλο το τηγάνι.

Βήμα 3
Όταν το στρώμα του αυγού είναι σταθερό στο κάτω μέρος αλλά εξακολουθεί να είναι ελαφρώς ρευστό από πάνω, ανασηκώστε περίπου 2 εκατοστά από την άκρη της ομελέτας με μια σπάτουλα και διπλώστε το τέλος πάνω από το υπόλοιπο στρώμα αυγού. Συνεχίζουμε τυλίγοντας την ομελέτα μέχρι το τέλος και σπρώχνουμε το ρολό μέχρι την άκρη του τηγανιού. Λαδώνουμε ξανά το τηγάνι αν φαίνεται στεγνό. Ρίξτε άλλη μια λεπτή στρώση αυγού στο τηγάνι και ανασηκώστε το ρολό. Διπλώστε το ρολό ομελέτας πάνω από τη νέα στρώση αυγού, συνεχίζοντας το ρολό μέχρι το τέλος όπως πριν. Βάλτε την ομελέτα στην άκρη του τηγανιού.

Βήμα 4
Ρίξτε μια νέα στρώση αυγού στο τηγάνι, προσθέτοντας λάδι αν χρειάζεται. Τυλίξτε την ομελέτα για να ενσωματώσετε την επόμενη στρώση αυγού στο ρολό. Ρίξτε νέες στρώσεις και κυλήστε μέσα στην ομελέτα μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το μείγμα των αυγών. Βγάζετε την ομελέτα σε μια πιατέλα και κόβετε σε 6 ίσα κομμάτια για να τη σερβίρετε.

Σημείωση του Μάγειρα:
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα τηγάνι Tamago, το οποίο είναι ένα τετράγωνο αντικολλητικό τηγάνι 12×18 περίπου εκατοστών, αλλά και οποιοδήποτε μικρό τηγάνι θα λειτουργήσει – απλά δεν θα έχετε τετράγωνες άκρες στην έτοιμη ομελέτα σας – αλλά δεν επηρεάζει τη γεύση.

Καλή όρεξη!