Vegan Κουζίνα, Ελληνική Κουζίνα

Κολοκυθάκια και πατάτες φούρνου (μπριάμ)

Κολοκυθάκια και πατάτες φούρνου (μπριάμ)

Το μπριάμ είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο ψητών λαχανικών με πατάτες, κολοκυθάκια, ντομάτες και κόκκινα κρεμμύδια με πολύ ελαιόλαδο. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής κουζίνας όπου λίγα απλά υλικά μετατρέπονται σε ένα απόλυτα νόστιμο πιάτο με λίγη προσπάθεια. Μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο. Ενα vegan γεύμα, με το ελαιόλαδο ως τη μοναδική πηγή λίπους, είναι ένα ουσιαστικό παράδειγμα της μεσογειακής διατροφής. Αν προτιμάτε, σερβίρετε με ένα χορταστικό κομμάτι φέτας στο πλάι.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
4 μεγάλα κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
4 μικρά κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
6 ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Βήμα 2
Απλώστε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα κόκκινα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο ταψί. Χρησιμοποιήστε 2 ταψιά αν χρειάζεται. Καλύπτουμε με ντοματοπελτέ, ελαιόλαδο, μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώστε τα λαχανικά να είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένα.

Βήμα 3
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, ανακατεύοντας μετά από 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να εξατμιστεί η υγρασία, περίπου για 90 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε.

Σημειώσεις μάγειρα:
Μπορείτε να «πολτοποιήσετε» την ντομάτα κόβοντάς την στη μέση και τρίβοντάς την σε ένα μεγάλο κουτί τρίφτη, πετώντας τη φλούδα.

Εάν τα λαχανικά είναι πολύ στεγνά στο βήμα 3, προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας ζεστό νερό. Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνει νερό στο τέλος.

Καλή όρεξη!