Ελληνική Κουζίνα

Κοτόσουπα με Αυγολέμονο

Κοτόσουπα με Αυγολέμονο

Μια από τις πιο παραδοσιακές ελληνικές συνταγές για κοτόσουπα αυγολέμονο, που φτιάχνεται σχεδόν σε κάθε ελληνική κουζίνα. Η σούπα μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο για αρκετές ημέρες ή μπορεί να καταψυχθεί. Για να την ξαναζεστάνουμε, τη βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή την ζεσταίνουμε στον φούρνο.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,5 κιλό περίπου)
½ φλιτζάνι ρύζι
αλάτι και μαύρο πιπέρι
3 μεγάλα αυγά χτυπημένα
2 μέτρια λεμόνια στυμμένα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ξεπλύνετε το κοτόπουλο και αφαιρέστε τυχόν όργανα που μπορεί να έχει μέσα. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα αρκετά μεγάλη για να κινείται, αλλά όχι πολύ, αλλιώς ο ζωμός θα είναι νερουλός. Προσθέστε, αν έχετε, το λαιμό κοτόπουλου.

Βήμα 2
Γεμίστε την κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί κατά περίπου 2,5 εκατοστά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα, ξαφρίζοντας το λίπος από την κορυφή καθώς μαζεύεται.

Βήμα 3
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 4
Προσθέτουμε το ρύζι στο ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 5
Ενώ το ρύζι ψήνεται, χτυπήστε τα αυγά και το χυμό λεμονιού μαζί σε ένα μπολ. Αφαιρέστε το κρέας κοτόπουλου από τα κόκαλα.

Βήμα 6
Όταν τελειώσει το ρύζι, σβήνουμε τη φωτιά. Χτυπήστε μια κουτάλα γεμάτη ζεστό ζωμό μέσα στα αυγά σιγά-σιγά για να μην πήξουν τα αυγά. Χτυπάμε σταδιακά περισσότερο ζωμό μέχρι να ζεσταθεί το μείγμα των αυγών. Ρίξτε ξανά το ζεστό μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας ζωηρά. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μια κρεμώδης, θολή σούπα. Αλατοπιπερώνουμε.

Βήμα 7
Προσθέστε κομμάτια κοτόπουλου στη σούπα πριν τη σερβίρετε ή σερβίρετε τη σούπα με αλατισμένο κοτόπουλο στο πλάι.

Σημείωση του Μάγειρα:
Η σούπα πρέπει να είναι χορταστική, αλμυρή και ελαφρώς ξινή, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε 2 ζουμερά λεμόνια—αν και η γεύση μπορεί να είναι πολύ ξινή για τους μη Έλληνες. Προτιμήστε βιλογικά λεμόνια, που συνήθως είναι πιο ζουμερά.

Καλή όρεξη!