Λαχανικά

Κρεμμυδάκι

Κρεμμυδάκι

Το κρεμμυδάκι (επίσης γνωστο ως πράσινο κρεμμύδι) είναι λαχανικό που προέρχεται από διάφορα είδη στο γένος Allium. Τα κρεμμυδάκια έχουν πιο ήπια γεύση από τα περισσότερα κρεμμύδια. Οι στενοί συγγενείς τους περιλαμβάνουν σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, φρέσκο ​​κρεμμύδι, και κινέζικα κρεμμύδια.

Αν και οι βολβοί πολλών ειδών Allium χρησιμοποιούνται ως τροφή, το καθοριστικό χαρακτηριστικό των ειδών κρεμμυδιού είναι ότι δεν διαθέτουν πλήρως ανεπτυγμένο βολβό. Τα είδη Allium που αναφέρονται ως κρεμμυδάκια έχουν κοίλα, σωληνοειδή πράσινα φύλλα που αναπτύσσονται απευθείας από τον βολβό. Αυτά τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως λαχανικά. τρώγονται είτε ωμά είτε μαγειρεμένα. Τα φύλλα τεμαχίζονται συχνά σε άλλα πιάτα, με τα κρεμμύδια ή το σκόρδο.

Τύποι

 • Α. Cepa
  • «Λευκή Λισαβόνα»
  • “White Lisbon Winter Hardy” – μια εξαιρετικά ανθεκτική ποικιλία για χειμώνα
  • Calçot
  • A. cepa var. cepa – Οι περισσότερες από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Δύση κυρίως ως κρεμμύδια ανήκουν σε αυτήν την ποικιλία. Ωστόσο, τα “κρεμμύδια” του A. cepa var. Το cepa (κοινό κρεμμύδι) προέρχεται από νεαρό φυτό, συλλέγεται πριν σχηματιστεί ένας βολβός ή μερικές φορές μετά την εμφάνιση ελαφρού βολβού.
  • A. cepa var. aggregatum (πρώην A. ascalonicum ) – συνήθως ονομάζεται κρεμμύδια ή μερικές φορές εσαλότ.
 • Α. Chinense
 • A. fistulosum , το ουαλικό κρεμμύδι – δεν σχηματίζει βολβούς ακόμη και όταν ωριμάσει, και καλλιεργείται στη Δύση σχεδόν αποκλειστικά ως κρεμμύδι κρεμμύδι ή σαλάτα , αν και στην Ασία αυτό το είδος είναι πρωταρχικής σημασίας και χρησιμοποιείται τόσο φρέσκο ​​όσο και μαγειρεμένο. 
 • A. × proliferum – μερικές φορές χρησιμοποιείται ως κρεμμύδια

Χρήσεις

Τα κρεμμύδια μπορούν να μαγειρευτούν ή να χρησιμοποιηθούν ωμά ως μέρος σαλάτας , σάλσας ή ασιατικών συνταγών. Τα κρεμμύδια με ζάρια χρησιμοποιούνται σε πιάτα με σούπα, ζυμαρικά και θαλασσινά, σάντουιτς, κάρυ και ως μέρος του τηγανητού. Σε πολλές ανατολικές σάλτσες, το κάτω μισό εκατοστό της ρίζας αφαιρείται συνήθως πριν από τη χρήση.

Στο Μεξικό και τις Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, τα cebollitas είναι κρεμμύδια που πασπαλίζονται με αλάτι, ψητά ολόκληρα και τρώγονται με τυρί και ρύζι. Συμπληρώνονται με χυμό ασβέστη, συνήθως σερβίρονται ως παραδοσιακό συμπλήρωμα των πιάτων asado.

Στην καταλανική κουζίνα , το calçot είναι ένας τύπος κρεμμυδιού που παραδοσιακά τρώγεται σε calçotada (πληθυντικός: calçotades ). Ένα δημοφιλές γαστρονομικό γεγονός με το ίδιο όνομα πραγματοποιείται μεταξύ του τέλους του χειμώνα και των αρχών της άνοιξης, όπου οι θερμίδες ψήνονται στη σχάρα, βυθίζονται σε σαλβιτξάδα ή σάλτσα romesco και καταναλώνονται σε τεράστιες ποσότητες.

Πηγή: Wikipedia