Κρεμμύδι Εσαλότ

Κρεμμύδια Εσαλότ

Κρεμμύδι Εσαλότ

Το κρεμμύδι εσαλότ είναι ένας τύπος κρεμμυδιού, συγκεκριμένα μια βοτανική ποικιλία του είδους Allium cepa. Το κρεμμύδι ταξινομήθηκε στο παρελθόν ως ξεχωριστό είδος, A. ascalonicum, ένα όνομα που θεωρείται πλέον συνώνυμο του επί του παρόντος αποδεκτού ονόματος. Οι στενοί συγγενείς του περιλαμβάνουν το σκόρδο, το πράσο, το φρέσκο κρεμμύδι και το κινεζικό κρεμμύδι.

 

Προέλευση

Τα κρεμμύδια εσαλότ προέρχονται πιθανώς από την Κεντρική ή τη Νοτιοδυτική Ασία, ταξιδεύοντας από εκεί στην Ινδία και την ανατολική Μεσόγειο. Το όνομα “εσαλότ” προέρχεται από τον Ashkelon, μια αρχαία πόλη της Χαναάν, όπου οι άνθρωποι στην κλασική ελληνική εποχή πίστευαν ότι προήλθαν τα κρεμμύδια.

Το όνομα εσαλότ χρησιμοποιείται επίσης για το περσικό κρεμμύδι (A. stipitatum), από τα βουνά Zagros στο Ιράν και το Ιράκ. Ο όρος εσαλότ χρησιμοποιείται περαιτέρω για το γαλλικό κόκκινο κρεμμύδι (Allium cepa var. Aggregatum, ή το A. cepa Aggregatum Group). Αλλά και το γαλλικό γκρι κρεμμύδι ή γκρισέλ (Allium oschaninii), ένα είδος που αναφέρεται ως «αληθινό κρεμμύδι» . Αναπτύσσεται άγρια από την Κεντρική έως τη Νοτιοδυτική Ασία. Το όνομα εσαλότ χρησιμοποιείται επίσης για ένα κρεμμύδι στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας και μεταξύ των αγγλόφωνων ανθρώπων στο Κεμπέκ. Ενώ ο όρος γαλλικό κρεμμύδι αναφέρεται στο φυτό που αναφέρεται σε αυτήν τη σελίδα.

Ο όρος eschalot, που προέρχεται από τη γαλλική λέξη échalote, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί στο κρεμμύδι.

 

Καλλιεργεια

Όπως το σκόρδο, τα εσαλότ σχηματίζονται μαζί σε μια κεφαλή, αποτελούμενη από πολλαπλές σκελίδες. Το χρώμα του δέρματος των εσαλότ μπορεί να ποικίλει από χρυσό καφέ έως γκρι έως τριαντάφυλλο και η υπόλευκη σάρκα τους συνήθως χρωματίζεται με πράσινο ή ματζέντα.

Τα κρεμμύδια καλλιεργούνται εκτενώς για μαγειρικές χρήσεις. Σε ορισμένες περιοχές (“περιοχές μακράς περιόδου”), οι αντισταθμίσεις φυτεύονται συνήθως το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος στο Βόρειο Ημισφαίριο). Σε ορισμένες άλλες περιοχές, ο προτεινόμενος χρόνος φύτευσης για την κύρια καλλιέργεια είναι στις αρχές της άνοιξης (συνήθως τον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου στο Βόρειο Ημισφαίριο).

Κατά τη φύτευση, οι κορυφές των βολβών πρέπει να διατηρούνται λίγο πάνω από το έδαφος και το έδαφος που περιβάλλει τους βολβούς συχνά απομακρύνεται όταν οι ρίζες έχουν συγκρατηθεί. Έρχονται σε ωριμότητα το καλοκαίρι, αν και φρέσκα κρεμμύδια μπορούν τώρα να βρεθούν όλο το χρόνο στα σούπερ μάρκετ. Τα κρεμμύδια δεν πρέπει να φυτεύονται σε έδαφος που έχει πρόσφατα κοπεί. Τα εσαλότ υφίστανται βλάβη από τις προνύμφες του σκώρου πράσου, οι οποίες εξορύσσονται στα φύλλα ή τους βολβούς του φυτού.

 

Πηγή:

Wikipedia

Related Posts

Leave a comment