Ινδική Κουζίνα

Κόκκινες σπαστές φακές (Masoor Dal)

Κόκκινες σπαστές φακές (Masoor Dal)

Ενα πιάτο εμπνευσμένο από την Ινδική κουζίνα, που θα λατρέψει όλη η οικογένεια! Οι κόκκινες σπαστές φακές συνηθίζονται κυρίως στην Ινδία και όχι τόσο στην Ευρώπη. Είναι όμως πολύ νόστιμες και θα τις ευχαριστηθείτε!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
4 ½ φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι κόκκινες φακές (masoor dal), ξεπλυμένες
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι (προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
½ κουταλάκι του γλυκού καγιέν σε σκόνη (προαιρετικά)
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς
1 φλιτζάνι μπουκίτσες μπρόκολου (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι ντομάτες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι μπιζέλια κατεψυγμένα (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι μανιτάρια σε φέτες (προαιρετικά)
1 κουταλιά της σούπας καθαρισμένο, ψιλοτριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ξεπλύνετε πολύ καλά το ρύζι και βάλτε το σε ένα δοχείο. Σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να μουλιάσει σε θερμοκρασία δωματίου, 15 λεπτά με 1 ώρα.

Βήμα 2
Βάλτε 3 φλιτζάνια νερό με κόκκινες φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει, ξαφρίζοντας τυχόν υπολείμματα που μαζεύονται στην επιφάνεια. Προσθέστε το κρεμμύδι, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το αλάτι, το μαύρο πιπέρι, το καγιέν και τον κουρκουμά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, όχι τελείως σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, για περίπου 30 λεπτά.

Βήμα 3
Ρίξτε το μπρόκολο, τις ντομάτες, τον αρακά και το αλάτι στην κατσαρόλα. Συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, για περίπου 30 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4
Βάλτε το στραγγισμένο ρύζι με το υπόλοιπο 1 1/2 φλιτζάνι νερό σε μια άλλη κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή και σιγοβράζουμε, σκεπασμένο με ένα σφιχτό καπάκι, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά, για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 5
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα μανιτάρια, το τζίντζερ και το σκόρδο. Ανακατέψτε μέχρι να μυρίσει, για 3 με 5 λεπτά. Το ρίχνουμε στις φακές και ανακατεύουμε. Τις αφήνουμε στη φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Σερβίρετε τις φακές με ρύζι.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Εάν δεν μουλιάζετε το ρύζι, μαγειρέψτε το με 2 1/4 φλιτζάνια νερό.

Μπορείτε, αν προτιμάτε, να αλλάξετε την του νερού που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα των φακών. Εάν χρησιμοποιείτε λιγότερο νερό από αυτό που προτείνεται, φροντίστε να ελέγχετε συχνά τις φακές για να βεβαιωθείτε ότι δεν στεγνώνουν.

Μπορείτε επίσης, αν θέλετε, να αντικαταστήστε το ελαιόλαδο με βούτυρο.

Για να ταϊσετε με αυτές ένα μωρό, ανακατέψτε το dal με ρύζι και αφήστε το να κρυώσει. Πολτοποιήστε τα και κάντε τα πουρέ, ειδικά αν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια λαχανικών στο πιάτο.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *