Διάφορα

Μαύρο σουσάμι

Μαύρο σουσάμι

Το μαύρο σουσάμι είναι ένας πολύ θρεπτικός σπόρος ο οποίος προέρχεται από το φυτό Nigella sativa αυτοφυές φυτό της Νοτιο-Δυτικής Ασίας. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Έχει ελαφρώς πικρή γεύση και το χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν χαλβά, παστέλια, λικέρ, γλυκά, μπάρες δημητριακών, ταχίνι, κτλ.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται και σε άλλα αρτοπαρασκευάσματα (τυρόπιτες, πίτες, σφολιάτες, μούσλι, κτλ).

Το μαύρο σουσάμι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ιαπωνική κουζίνα.

Οφέλη μαύρου σουσαμιού

Το μαύρο σουσάμι βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς, όχι μόνο προσφέρει τις πολύτιμες ουσίες που προαναφέρθηκαν αλλά, έχει και αντιοξειδωτική δράση.

Επίσης, περιέχει αμινοξέα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες που είναι χρήσιμες για τον οργανισμό μας.

Το μαύρο σουσάμι έχει ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου και βιταμινών Β. Επιπλέον, μιας και περιέχει ψευδάργυρο και ασβέστιο, βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητές του είναι ότι βοηθάει στα πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.

Τέλος, έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση μαύρου σουσαμιού βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.