Διάφορα

Ξύδι ρυζιού

Ξύδι ρυζιού

Το ξύδι ρυζιού είναι ένα ξύδι που παρασκευάζεται από ζυμωμένο ρύζι στην Ανατολική Ασία (Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα), καθώς και στο Βιετνάμ στη Νοτιοανατολική Ασία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό σε μερικές πατάτες, ως σε ντρέσινγκ, ρύζι, σούσι κ.λπ.

Είδη ξύδι ρυζιού

Τα κινέζικα ξύδια ρυζιού είναι ισχυρότερα σε γεύση από τα ιαπωνικά και έχουν χρώμα από διαφανές έως διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, του καφέ και του μαύρου. Ως εκ τούτου είναι γνωστά ως ξύδια κρασιού ρυζιού.

Τα ιαπωνικά ξύδια είναι λιγότερο όξινα από τα αποσταγμένα δυτικά, τα οποία δεν είναι κατάλληλα υποκατάστατα για το ξύδι ρυζιού. Η πλειοψηφία των ασιατικών τύπων ξυδιού ρυζιού είναι επίσης πιο ήπια και γλυκιά από τα ξύδια που χρησιμοποιούνται συνήθως στον δυτικό κόσμο, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τα μαύρα ξύδια. Τα κινέζικα ξύδια ρυζιού παρασκευάζονται από το huangjiu, ένα είδος κρασιού ρυζιού.

Στην κορεάτικη κουζίνα, ξύδι ρυζιού παρασκευάζεται είτε με λευκό είτε με καστανό ρύζι. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κολλώδες ρύζι. Το ρύζι αναμειγνύεται με nuruk. Εναλλακτικά, οι οινολάσπες ρυζιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ξυδιού ρυζιού, οπότε το τελικό προϊόν ονομάζεται συχνά makgeolli-sikcho (ξύδι από κρασί από ρύζι).

Μορφή: Διαυγές, με υποκίτρινο χρώμα.

Αρώματα και γεύση: Διακριτική μύτη, με μια γλυκιά, φυτική νότα. Σαφώς πιο ήπιο αρωματικά, σε σχέση με το ξύδι από κρασί ή από μήλο. Η ίδια ήπια παρουσία συνεχίζεται και στο στόμα, με την οξύτητα να κρύβεται αρκετά πίσω από μια ελαφριά γλύκα.

 Στην κουζίνα: Ο πολύ ήπιος και λεπτός χαρακτήρας του το κάνει ιδανικό για σαλάτες, για ωμά ή βραστά λαχανικά, για το ρύζι του σούσι, αλλά και για μαρινάδες ψαριών ή ως συνοδευτικό σε ωμά όστρακα.

Ταιριάσματα: Ως ξύδι, ταιριάζει με όλα.