Υγεία & Ομορφιά

Ο κίνδυνος της γυναικείας υπέρτασης

Ο κίνδυνος της γυναικείας υπέρτασης

Σύμφωνα με έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2012, το ποσοστό εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης των γυναικών είναι 22,49%. Και η πιθανότητα εμφάνισής της αυξάνει με την ηλικία.

Τι επηρεάζει την αρτηριακή υπέρταση;

Ερευνητές από το University of British Columbia ανακαλύπτουν ότι η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει την υγεία των ανδρών και των γυναικών με διαφορετικούς τρόπους. Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, ο κίνδυνος της υπέρτασης αυξάνεται σημαντικά.

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Hypertension, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είχαν κοινωνικούς δεσμούς ήταν πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να υποφέρουν από υπέρταση, που αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, την κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες, αλλά και για εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακά ενηλίκων, η κοινωνική απομόνωση είναι ο μεγαλύτερος γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη θνησιμότητα, ισάξιος με το κάπνισμα» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Annalijn Conklin, επίκουρη καθηγήτρια στο πεδίο φαρμακευτικών επιστημών στο University of British Columbia.

«Λιγότερο γνωστό είναι το πώς η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες ή πώς επηρεάζει τους βιοδείκτες της μακροζωίας. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι γυναίκες, ειδικότερα, είναι πιο πιθανό να είναι υπερτασικές όταν αντιμετωπίζουν απομόνωση κατά την μέση ή και μεγαλύτερη ηλικία» συμπληρώνει.

Αντιστρόφως ανάλογη σχέση για τα δύο φύλα

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τις κοινωνικές σχέσεις 28.238 ενηλίκων ηλικίας 45 έως 85 ετών και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν είχαν σύντροφο, συμμετείχαν σε λιγότερες από τρεις κοινωνικές δραστηριότητες το μήνα ή είχαν ένα μικρό κοινωνικό δίκτυο (λιγότερες από 85 επαφές) είχαν υψηλότερες πιθανότητες υπέρτασης. Η μέση συστολική αρτηριακή πίεση ήταν υψηλότερη μεταξύ των χήρων, των μοναχικών και των κοινωνικά ανενεργών γυναικών.

Μεταξύ των ανδρών, η εικόνα που σχηματίζουν τα ερευνητικά δεδομένα είναι διαφορετική ή καλύτερα σύμφωνα με τους ερευνητές, αντιστρόφως ανάλογη. Όσοι δεν είχαν σύντροφο, έμεναν με συγκάτοικο και είχαν τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα είχαν και υψηλότερη αρτηριακή πίεση, ενώ εκείνοι που είχαν μικρότερα δίκτυα και ζούσαν μόνοι είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Πηγή:

https://gobeawesome.gr