Παστινάκι

Παστινάκι

Παστινάκι

Η Παστινάκι η εδώδιμος (Pastinaca sativa) ή κοινώς η παστινάκι ή η παστινάκα, είναι ένα ριζώδες λαχανικό στενά συνδεδεμένο με το καρότο και το μαϊντανό. Πρόκειται για ένα διετές φυτό που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό. Η μακρά κονδυλώδης ρίζα του έχει το κρεμ χρώμα του δέρματος και της σάρκας. Μπορεί να παραμείνει στο έδαφος όταν ωριμάσει, καθόσον γίνεται γλυκύτερη στη γεύση, μετά από τους παγετούς του χειμώνα.

 

Συνταγές με παστινακι

Ψητό παστινάκι με καροτα

Ψητό παστινάκι με καρότα

 

Μια εξαιρετική και πανεύκολη συνταγή με παστινάκι. 

 

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 κιλό καρότα

½ κιλό παστινακι

3 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι

¼ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο

1 ½ κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

1 ½ κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

1 γαρίφαλο σκόρδο, λιωμένο

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.

 

Βήμα 2

Κόψτε τα καρότα και τα παστινάκια σε κομμάτια 5 εκατοστών, πάχους περίπου 8 χιλιοστών. Αλείψτε με ελαιόλαδο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και ρίξτε κι άλλο λάδι. Απλώστε τα καρότα και τα παστινάκια σε ένα ταψί 25×38 εκατοστών.

 

Βήμα 3

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, ανακατεύοντας κάθε 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, 40 έως 45 λεπτά.

 

Βήμα 4

Συνδυάστε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σχοινόπρασο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το σκόρδο σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε σε ζεστά λαχανικά και προσθέστε τα από πάνω.

 

 

Καλή όρεξη!

 

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 40 λεπτά

Μερίδες: 4

 

 

Πουρέ πατάτας, γογγύλια, καραμελωμένα κρεμμύδια και παστινάκι

παστινακι

 

Μια πεντανόστιμη συνταγή με καραμελωμένα κρεμμύδια, γογγύλια, πουρέ πατάτας και παστινάκι! Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε τέλεια και με φασολάκια!

 

Υλικά που θα χρειαστείτε

7 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

3 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

700 γραμμάρια γογγύλια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους

500 γραμμάρια παστινάκι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια 4 εκατοστών

8 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

¾ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό

3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

αλάτι για γεύση

αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Συνδυάστε το ζωμό κοτόπουλου, τι; πατάτες, τα γογγύλια, το παστινάκι, τα γαρίφαλα, τη δάφνη και το θυμάρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράζουμε. Μειώστε τη θερμότητα και καλύψτε μερικώς. Σιγοβράστε μέχρι τα λαχανικά να είναι πολύ μαλακά, για περίπου 30 λεπτά. Σουρώστε.

 

Βήμα 2

Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε το μείγμα έως ότου πολτοποιηθεί αλλά να είναι ακόμα παχύρευστο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρετε τον πουρέ λαχανικών σε βουτυρωμένο ταψί 23×33 εκατοστών.

 

Βήμα 3

Λιώστε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε ένα βαρύ μεγάλο τηγάνι σε μέτρια υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε τις φέτες κρεμμύδια. Σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, για περίπου 5 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. Σοτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 15 λεπτά. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Απλώστε τα κρεμμύδια ομοιόμορφα στον πουρέ λαχανικών. Η κατσαρόλα μπορεί να προετοιμαστεί έως και 1 ημέρα μπροστά. Καλύψτε και ψύξτε.

 

Βήμα 4

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Ψήνουμε, ακάλυπτα, για 25 λεπτά, ή μέχρι να ζεσταθεί και η κορυφή αρχίσει να τραγανίζει.

 

 

Καλή όρεξη!

 

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 60 λεπτά

Μερίδες: 9

 

 


 

Λίγα λόγια για το παστινάκι:

Καλλιέργεια

Στην πρώτη καλλιεργητική του περίοδο, το φυτό έχει μια ροζέτα από πτεροειδή μισο-πράσινα φύλλα. Αν δεν θεριστεί, παράγει την ταξιανθία του, που ολοκληρώνεται στη δεύτερη καλλιεργητική του περίοδο, με ένα σκιάδιο από μικρά κίτρινα λουλούδια. Αυτή τη φορά όμως, ο βλαστός του είναι ξυλώδης και ο κονδύλος μη βρώσιμος. Οι σπόροι του έχουν χρώμα χλωμό καφέ και είναι επίπεδοι και φτερωτοί. Η παστινάκι, είναι ιθαγενής στην Ευρασία. Έχει χρησιμοποιηθεί ως λαχανικό από την αρχαιότητα και καλλιεργήθηκε από τους Ρωμαίους, αν και υπάρχει κάποια σύγχυση στη βιβλιογραφία της εποχής, μεταξύ της και του καρότου. Χρησιμοποιήθηκε ως γλυκαντικό πριν από την άφιξη του ζαχαροκάλαμου στην Ευρώπη. Το 19ο αιώνα εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παστινάκες συνήθως μαγειρεύονται, αλλά επίσης, μπορούν να καταναλωθούν και ωμές. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ιδιαίτερα κάλιο. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και τόσο τις διαλυτές όσο και τις αδιάλυτες φυτικές ίνες. Μπορούν να καλλιεργηθούν σε βαθιά, χωρίς πέτρες εδάφη. Δέχονται επίθεση από την καροτόμυγα (carrot fly) και άλλα εντομοπαράσιτα, ιούς και μυκητολογικές ασθένειες, των οποίων το σαράκι (canker) είναι η πιο σοβαρή. Η επαφή με τα κλαδιά και τα φυλλώματά του και αν το δέρμα εκτεθεί στο ηλιακό φως μετά την επαφή, μπορεί να προκαλέσει δερματικό εξάνθημα.

 

Περιγραφή

Οι παστινάκες καλλιεργούνται για τις σαρκώδεις, βρώσιμες κρεμ χρώματος κεντρικές ρίζες (taproots) τους. Οι ρίζες γενικά είναι ομαλές, αν και ενίοτε σχηματίζονται πλάγιες ρίζες. Οι περισσότερες είναι κυλινδρικές, αλλά μερικές ποικιλίες έχουν ένα πιο βολβοειδές σχήμα, το οποίο γενικά τείνουν να προτιμούν οι επεξεργαστές τροφίμων, καθώς είναι πιο ανθεκτικές στη θραύση. Το φυτό έχει ένα κορυφαίο μερίστωμα που παράγει μια ροζέτα από πτεροειδή φύλλα, το καθένα, από αρκετά ζεύγη φυλλαδίων με οδοντωτά περιθώρια. Τα κατώτερα φύλλα έχουν κοντούς μίσχους, τα ανώτερα δε, είναι άνευ στελέχους και τα τελευταία φύλλα έχουν τρεις λοβούς.

Το πολύ διακλαδισμένο ανθικό στέλεχός του είναι κούφιο και με αυλάκια, μπορεί δε να φτάσει σε ύψος τα 150 εκατοστά. Η παστινάκα είναι ένα διετές φυτό, με ροζέτα από τραχυά τριχωτά φύλλα, τα οποία όταν συνθλίβονται, έχουν μια έντονη οσμή. Οι μίσχοι είναι με αύλακες και έχουν περικεκαλυμμμένες βάσεις. Τα φύλλα είναι μία ή δύο φορές πτεροειδή, με ευρεία, ωοειδή, μερικές φορές λοβωτά φύλλα, με οδοντωτά περιθώρια· τα οποία φτάνουν το μήκος των 40 εκατοστών.

Ο ανθικός μίσχος αναπτύσσεται κατά το δεύτερο έτος, φτάνοντας σε ένα ύψος 40 έως 200 εκατοστών. Είναι τριχωτός, με αυλάκια, κούφιος (εκτός από τους κόμβους) και με αραιές διακλαδώσεις. Έχει μερικά άμισχα, μονόλοβα φύλλα μήκους 5 έως 10 εκατοστά και τα οποία είναι διατεταγμένα σε απέναντι ζεύγη. Τα κίτρινα άνθη είναι σε ένα χαλαρής ένωσης σκιάδιο, διαστάσεων διαμέτρου 10 έως 20 εκατοστών . Υπάρχουν 6-25 ευθείς μίσχοι, ο καθένας διαστάσεων 2-5 εκατοστά, που υποστηρίζουν τα δευτερογενή σκιάδια (umbellets).

 

Πηγή:

Wikipedia

Leave a comment