Υγεία & Ομορφιά

Πώς γινόμαστε υπέρβαροι;

Πώς γινόμαστε υπέρβαροι;

Στην εποχή μας ο ορισμός του υπέρβαρου ατόμου συναντάται παντού. Όμως, πώς γινόμαστε υπέρβαροι; Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι (ενήλικες και παιδιά) καταλήγουν υπέρβαροι. Ο οργανισμός μας λατρεύει την ισορροπία. Δουλεύει πάντα με μεθόδους που του αποφέρουν ισορροπία. Κάτι τέτοιο απαιτεί και από την τροφή μας. Απαιτεί το ιδανικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή θέλει να προσλαμβάνουμε όσες θερμίδες δαπανάμε στη διάρκεια μιας μέρας. Σε περίπτωση που καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που μπορούμε να κάψουμε στη διάρκεια μιας μέρας, αυτή η επιπλέον τροφή αποθηκεύεται σε μορφή λίπους. Έτσι, λοιπόν, σταδιακά φτάνουμε στο σημείο του υπέρβαρου.

Το πρόβλημα

Αν δούμε λιγάκι τους λόγους που γινόμαστε παχύσαρκοι, θα καταλήξουμε στο ότι όλες οι συνήθειες της εποχής μας οδηγούν προς τα εκεί. Καταρχήν, στο ελληνικό σπίτι πάντα θα βρεις ένα τραπέζι γεμάτο λιχουδιές. Είτε γιατί γιορτάζουμε, είτε γιατί στενοχωριόμαστε, είτε γιατί έχουμε καλεσμένους, είτε γιατί είμαστε κουρασμένοι, κλπ. Όλη η καθημερινότητά μας είναι ένα μεγάλο τραπέζι, φορτωμένο κατά κύριο λόγο με ανθυγιεινά μεζεδάκια. Έχουμε συνδέσει το φαγητό με πολλά πράγματα της καθημερινότητας, αλλά κυρίως με την ψυχολογική μας κατάσταση. Ακόμα και το άγχος οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην πολυφαγία.

Προσκλήσεις σε γεύματα καταφθάνουν καθημερινά σε κάθε σπίτι. Το χειμώνα δίπλα στο τζάκι με κρασί και το καλοκαίρι στην παραλία με ψαρομεζέδες και ουζάκι. Πόσες φορές αντισταθήκαμε σε αυτά τα παχυντικά και πεντανόστιμα μεζεδάκια: Αν η απάντησή σας είναι «λίγες», τότε η ζυγαριά σας δείχνει το αποτέλεσμα. Σίγουρα δε θα προτείναμε ποτέ να γίνουμε αντικοινωνικοί και να κλειστούμε στο σπίτι μας γιατί κάνουμε δίαιτα.

Η λύση

Η πρότασή μας είναι να βγείτε, να διασκεδάσετε, να περάσετε καλά και μαζί με όλα αυτά να προσέξετε τον εαυτό σας. Επιλέξτε τρόφιμα που αγαπούν το σώμα σας. Ψητό κρέας ή ψάρι μαζί με διάφορα λαχανικά θα είναι η καλύτερη επιλογή. Ακόμα και σε μέρη που είναι γνωστά για τα καλά τους μεζεδάκια, μπορούμε να βρούμε κάτι πιο σωστό και πιο υγιεινό.

Όμως πέρα από όλα τα παραπάνω και οργανικοί λόγοι μπορούν να μας οδηγήσουν στην παχυσαρκία. Ο πολύ γνωστός σε όλους μας μεταβολισμός. Δηλαδή οι «καύσεις» που γίνονται στο σώμα μας. Οι θερμίδες που «καίγονται». Αν ο μεταβολισμός μας είναι χαμηλός, τότε ακόμα και να τρώμε μετρημένα και σωστά, υπάρχει περίπτωση να βάζουμε βάρος. Κάποιες συνήθειες μας μπορούν να μειώσουν ταχύτατα τον μεταβολισμό.
Πώς μπορούμε να αυξήσουμε και να τονώσουμε το μεταβολισμό μας;
Πέντε γεύματα και γυμναστική, δηλαδή δεν αποφεύγουμε γεύματα, δε στερούμαστε το πρωινό ή το βραδινό. Και τα πέντε γεύματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και επιδρούν θετικά στο μεταβολισμό.

Γυμνάσου!

Επίσης, η πιο γνωστή πρόταση από τους ειδικούς: Γυμνάσου!

Έχει αποδειχτεί πως η γυμναστική, εκτός από το ότι «καίει» θερμίδες τη στιγμή που γυμνάζεσαι, ενισχύει και το μεταβολισμό, δηλαδή κερδίζεις «καμένες θερμίδες» όλο το 24ωρο.

Άρα, μετά τα παραπάνω βλέπουμε ότι γινόμαστε υπέρβαροι εξαιτίας της καθιστικής ζωής και της έλλειψης άσκησης.

Ένας άλλος λόγος που μας οδηγεί στη παχυσαρκία είναι η κληρονομικότητα.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει πως το βάρος μας το κληρονομούμε, όπως και το ύψος ή το χρώμα των ματιών…

Σκεφτήκατε, όμως, ποτέ αν κληρονομείτε το βάρος ή τις διατροφικές συνήθειες…

Ποιο παιδί που βλέπει τη μαμά του να φτιάχνει κάθε πρωί έναν καφέ χωρίς πρωινό και πηγαίνει στη δουλειά, θα θελήσει να βάλει το πρωινό στη ζωή του…

Ποιο παιδί θα φάει φρούτο αν οι γονείς του κάθε απόγευμα τρώνε παγωτό… Ποιο παιδί θα πάρει τοστάκι στο σχολείο όταν οι γονείς του του δίνουν χρήματα για κρουασάν…

Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι γνωστές. Ας τις αλλάξουμε λοιπόν…

Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας. Αναζητήστε το σωστό, εκπαιδευτείτε διατροφικά και μεταδώστε τις γνώσεις σας.

Συγγραφέας: Κορομπίλη Χαρίκλεια – Διαιτολόγος Διατροφολόγος