Ρωσική Κουζίνα

Ρωσικό μαύρο ψωμί

Ρωσικό μαύρο ψωμί

Δοκιμάστε αυτή την ρώσικη συνταγή για να ετοιμάσετε μαύρο ψωμί. Ενα υπέροχο σπιτικό μαύρο ψωμί, που γίνεται εύκολα και είναι απολαυστικό. Το ξύδι προσθέτει νοστιμιά, αλλά πιστέψτε με, αν το συνδυάσετε με τυρί είναι υπέροχο.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 ½ φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μηλίτη
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
1 φλιτζάνι αλεύρι σίκαλης
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι καλαμποκιού
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι στιγμιαίο καφέ
1 κουταλιά της σούπας σπόροι κύμινο
¼ κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορος (προαιρετικά)
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Τοποθετήστε τα υλικά στη μηχανή ψωμιού με τη σειρά που προτείνει ο κατασκευαστής.

Βήμα 2
Χρησιμοποιήστε το σιτάρι ολικής αλέσεως, με κανονική ρύθμιση κρούστας.

Βήμα 3
Αφού τελειώσει το ψήσιμο, αφαιρέστε το ψωμί από το τηγάνι, τοποθετήστε το σε μια σχάρα για και αφήστε το να κρυώσει για 1 ώρα πριν το κόψετε σε φέτες.

Σημείωση του συντάκτη:
Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή σε ένα μίξερ, βάλτε αρχικά όλα τα υλικά εκτός από το μαλακωμένο βούτυρο στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ξύνοντας τη ζύμη περιστασιακά, για 10 λεπτά. Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατέψτε για άλλα 5 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί, για περίπου 1 ώρα.

Λαδώνουμε δύο ταψιά. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση. Απλώστε τα κομμάτια της ζύμης σε τετράγωνα, πιέζοντας προς τα κάτω με τα χέρια σας για να σκάσουν τυχόν φυσαλίδες αέρα. Διπλώστε τη ζύμη στα τρία, κυλήστε την ελαφρά κάτω από τις παλάμες σας για να σχηματίσετε ένα ψωμί και πατήστε τη ραφή για να σφραγιστεί. Τοποθετήστε τα ψωμιά στα ταψιά, με τη ραφή προς τα κάτω, σκεπάστε τα με μια αλευρωμένη πετσέτα κουζίνας και αφήστε τα να φουσκώσουν ξανά μέχρι να διπλασιαστούν, περίπου για 30 λεπτά. Ψήνετε τα ψωμιά σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών μέχρι να σκουρύνει η κρούστα και ο πάτος του ψωμιού να ακούγεται κούφιος όταν τα χτυπάτε, για 25 με 30 λεπτά. Βγάζουμε το ψωμί από το τηγάνι και το κρυώνουμε σε μια σχάρα.

Καλή όρεξη!