Ρωσική Κουζίνα

Ρωσικό ρολλό παπαρουνόσπορου

Ρωσικό ρολλό παπαρουνόσπορου

Ενα τρυφερό, μαλακό, γλυκό ψωμί με μαγιά που είναι γεμάτο με μια γλυκιά γέμιση παπαρουνόσπορου με μέλι, σταφίδες και ξηρούς καρπούς. Ερχεται κατ’ ευθείαν από την ρωσική κουζίνα και παρ΄ότι φαίνεται περίπλοκο, αλλά είναι αρκετά εύκολο να το φτιάξετε. Απλά νόστιμο!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
2 συσκευασίες (7 περίπου γραμμάρια) ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 αυγά
2 κρόκοι αυγών
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
Γέμιση:
2 φλιτζάνια παπαρουνόσπορο
1 φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι σταφίδες
2 ασπράδια αυγών
¼ φλιτζάνι μέλι
¼ φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
¼ φλιτζανιού καρύδια ψιλοκομμένα
3 ½ κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ρίξτε το ζεστό γάλα, τη μαγιά και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε καλά, μέχρι να μαλακώσει η μαγιά και να αρχίσει να σχηματίζει αφρό, για περίπου 5 λεπτά.

Βήμα 2
Προσθέστε το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού στο μείγμα της μαγιάς. Χτυπάμε με σύρμα 2 αβγά και τους κρόκους, 1 κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Βάλε αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει γυαλιστερή και ελαστική, για περίπου 10 λεπτά. Πλάθουμε σε μπάλα και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ ελαφρά λαδωμένο και στρώνουμε. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.

Βήμα 3
Τοποθετήστε τους σπόρους παπαρούνας σε μια μικρή κατσαρόλα και καλύψτε με 1 φλιτζάνι γάλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να καθίσει, 15 με 20 λεπτά. Στραγγίστε το γάλα. Πασπαλίστε τους σπόρους παπαρούνας σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε τις σταφίδες, τα ασπράδια αβγών, το μέλι, το 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη, τα καρύδια και 3 1/2 κουταλιές της σούπας βούτυρο στους σπόρους παπαρούνας και ανακατέψτε να ενωθούν για τη γέμιση.

Βήμα 4
Χτυπάμε τη ζύμη, την απλώνουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για λίγο. Χωρίστε τη ζύμη στη μέση και απλώστε τη μια μερίδα σε φύλλο 10 ιντσών. Καλύψτε με το 1/2 της γέμισης, αφήνοντας μια άκρη. Τυλίξτε το. Επαναλάβετε με το δεύτερο μισό.

Βήμα 5
Τοποθετήστε και τα δύο ρολά σε λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 30 λεπτά ακόμα.

Βήμα 6
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς C.

Βήμα 7
Χτυπήστε το υπόλοιπο αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό. Βουρτσίστε το μείγμα πάνω από τα ρολά.

Βήμα 8
Ψήνετε τα ρολά στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, για 20 με 25 λεπτά.

Σημείωση του Μάγειρα:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1/4 φλιτζάνι φρέσκια μαγιά αντί για αποξηραμένη μαγιά, αν θέλετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και όποιο είδος ξηρών καρπών προτιμάτε.

Καλή όρεξη!