Σάλτσες

Σάλτσα σόγιας

Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας παράγεται από τη ζύμωση σόγιας σε καλούπι μαζί με ψητούς κόκκους δημητριακών, νερό και αλάτι. Είναι ένα παραδοσιακό συστατικό στην Ανατολική και Νοτιοανατολική ασιατική κουζίνα και σε πιο πρόσφατες εποχές χρησιμοποιείται σε προπαρασκευασμένες τροφές. Η σάλτσα σόγιας έχει μια ευδιάκριτη βασική γεύση λόγω των φυσικών οξέων όπως το όξινο γλουταμινικό νάτριο.

Πως να φτιάξω σάλτσα σόγιας

Η παρασκευή σάλτσας σόγιας περνάει από πολλά στάδια. Η ολοκλήρωσή της μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες μέχρι και μήνες, ανάλογα τη συνταγή που θα χρησιμοποιήσετε.

Για να φτιάξετε σάλτσα σόγιας πρέπει πρώτα να μαγειρέψετε τους σπόρους σόγιας για να μαλακώσουν το φασόλι. Μετά, προστίθενται βακτηριακές και μυκητιακές καλλιέργειες για να ξεκινήσει η διαδικασία ζύμωσης.

Μπορείτε επίσης, αν θέλετε, να προσθέσετε φρυγμένο σιτάρι στο μείγμα για να πάρει μια μοναδική γεύση.

Το μείγμα σόγιας συνδυάζεται με αλατούχο αλάτι. Στη συνέχεια το αφήνετε για να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, οι μικροοργανισμοί διασπούν τις πρωτεΐνες και τα σάκχαρα σε διάφορες ενώσεις οι οποίες προσδίδουν άρωμα και χρώμα στη σάλτσα σόγιας.

Αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ζύμωσης, στραγγίζουμε το μείγμα ώστε να αποβάλλει τα καφέ υγρά του. Τέλος, πριν την κατανάλωση, η σάλτσα σόγιας παστεριώνεται για να εξαλειφθούν τυχόν μικροοργανισμοί.

Υλικά για την παρασκευή σάλτσας σόγιας

5 συσκευασίες ζωμού βοδινού ή κοτόπουλου
6 κουταλιές της σούπας μηλίτη ή βαλσάμικο ξίδι
4-5 κουταλιές της σούπας μελάσσα
2 φλιτζάνια βραστό νερό
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ
1/4 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
2 κουταλιές σούπας σόγια χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο

Προσθέστε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα μπολ. Ανακατεύστε για 7-8 λεπτά, έως να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Αδειάστε το σε ένα μπουκάλι και τοποθετήστε το στο ψυγείο για αρκετό καιρό