Διάφορα

Σογιέλαιο

Σογιέλαιο

Το σογιέλαιο είναι ένα φυτικό έλαιο που εξάγεται από τους σπόρους της σόγιας (Glycine max). Είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλωτικά μαγειρικά λάδια και το δεύτερο πιο γνωστό φυτικό λάδι σε κατανάλωση. Το επεξεργασμένο σογιέλαιο χρησιμοποιείται επίσης ως βάση για μελάνια εκτύπωσης και λαδομπογιές.

Παραγωγή σογιέλαιου

Για την παραγωγή σογιέλαιου, οι κόκκοι σόγιας σπάνε, προσαρμόζονται για την περιεκτικότητα σε υγρασία και θερμαίνονται σε θερμοκρασία μεταξύ 60 και 88 °C. Στη συνέχεια, τυλίγονται σε νιφάδες και εκχυλίζονται με διαλύτη με εξάνια. Το λάδι στη συνέχεια διυλίζεται, αναμιγνύεται και μερικές φορές υδρογονώνεται.

Το σογιέλαιο πωλείται ως φυτικό λάδι ή αποτελεί συστατικά σε μεγάλη ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων. Το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων του χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή.

Σύνθεση σογιέλαιου

Το σογιέλαιο περιέχει μόνο λίγα ίχνη λιπαρών καρβοξυλικών οξέων (περίπου 0,3% κατά μάζα στο ακατέργαστο έλαιο, 0,03% στο εξευγενισμένο λάδι). Αντίθετα περιέχει αρκετούς εστέρες. Ανά 100 g, το σογιέλαιο περιέχει 16 g κορεσμένου λίπους, 23 g μονοακόρεστων λιπαρών και 58 g πολυακόρεστων λιπαρών.

Τα κύρια ακόρεστα λιπαρά οξέα στα τριγλυκερίδια του σογιέλαιου είναι τα πολυακόρεστα άλφα-λινολενικό οξύ (7-10%), το λινολεϊκό οξύ (51%) καθώς και το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ (23%).

Περιέχει επίσης τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στεατικό οξύ (4%) και παλμιτικό οξύ (10%).

Η υδρογόνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του ακόρεστου στο λινολενικό οξύ. Το έλαιο που προκύπτει ονομάζεται υδρογονωμένο σογιέλαιο. Εάν η υδρογόνωση είναι μόνο εν μέρει πλήρης, το λάδι μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες τρανς λιπαρών.