Ελληνική Κουζίνα

Σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα

Η απόλυτη ελληνική συνταγή για την διάσημη ανά τον κόσμο σπανακόπιτα! Μια αυθεντική, πραγματικά πλούσια πίτα γεμιστή με σπανάκι, κρεμμύδια, τυριά και μυρωδικά που είναι όλα τυλιγμένα με τραγανό φύλλο ζύμης.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κιλά σπανάκι, ξεπλυμένο και ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
½ φλιτζάνι μαλακό τυρί
1 φλιτζάνι τυρί φέτα θρυμματισμένη
8 φύλλα ζύμης
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο ταψί.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα πράσινα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Ανακατεύουμε με το σπανάκι και τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι, για περίπου 2 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 3
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το μαλακό τυρί και τη φέτα. Ανακατεύουμε το μείγμα με το σπανάκι. Στρώνουμε 1 φύλλο ζύμης σε έτοιμο ταψί και αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Στρώνουμε από πάνω άλλο ένα φύλλο ζύμης, αλείφουμε με ελαιόλαδο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με δύο ακόμη φύλλα. Τα φύλλα θα επικαλύπτουν το ταψί. Απλώνουμε το μείγμα με το σπανάκι και το τυρί στο ταψί και διπλώνουμε την προεξέχουσα ζύμη πάνω από τη γέμιση. Αλείφουμε με λάδι και στη συνέχεια στρώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα ζύμης, αλείφοντας το καθένα με λάδι. Τοποθετήστε την προεξέχουσα ζύμη στο ταψί για να σφραγιστεί η γέμιση.

Βήμα 4
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

Καλή όρεξη!