Βραζιλιάνικη Κουζίνα

Στιφάδο θαλασσινών Moqueca Baiana

Στιφάδο θαλασσινών Moqueca Baiana

Το στιφάδο θαλασσινών Moqueca Baiana είναι μια παραδοσιακή βραζιλιάνικη συνταγή με μοναδικές γεύσεις! Θυμίζει ένα ήπιο κάρυ αλλά δεν είναι φτιαγμένο από βάση μπαχαρικών. Αυτή η συνταγή είναι η αφρο-βραζιλιάνικη έκδοση του moqueca από την πολιτεία Bahia. Υπάρχει επίσης το moqueca capixaba που χρησιμοποιεί πουρέ ντομάτας και annatto, χωρίς την αφρικανική επιρροή, παραλείποντας το γάλα καρύδας και το φοινικέλαιο. Το φοινικέλαιο είναι το βασικό συστατικό αυτής της συνταγής!

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 κονσέρβα καβούρι

¼ kg μαγειρεμένες γαρίδες, ξεφλουδισμένες και χωρίς ουρά

3 κουταλιές χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 ½ φλιτζάνια άψητο άσπρο ρύζι με κόκκους

3 φλιτζάνια νερό

2 κουταλιές της σούπας νερό

1 κονσέρβα γάλα καρύδας

1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 ½ κουταλιές της σούπας βούτυρο

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1 γαρίφαλο σκόρδο

2 κουταλιές φοινικέλαιο

1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

1 μικρή κίτρινη πιπεριά, χωρίς σπόρους και κομμένες σε φέτες

1 μικρό πορτοκαλί πιπεριά, χωρίες σπόρους και κομμένο σε φέτες

1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινη πιπεριά

3 ντομάτες, κομμένες σε φέτες

1 ντομάτα, ψιλοκομμένη

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Τοποθετήστε το καβούρι και τις γαρίδες σε ένα πιάτο. Περιχύστε με χυμό λεμονιού, χυμό λάιμ, 3 σκελίδες σκόρδο, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα. Ψύξτε μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Βήμα 2

Συνδυάστε το ρύζι, 3 φλιτζάνια συν 2 κουταλιές της σούπας νερό, γάλα καρύδας, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, βούτυρο, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και 1 γαρίφαλο σκόρδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Σιγοβράστε, με καλυμμένο το καπάκι, έως ότου απορροφηθεί το νερό, περίπου για 15 λεπτά.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε το φοινικέλαιο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το κομμένο κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε κίτρινο πιπέρι, πορτοκαλί πιπεριά και θρυμματισμένο πιπέρι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να θερμανθούν, 3 έως 5 λεπτά. Προσθέστε φέτες ντομάτας, ψιλοκομμένη ντομάτα και πράσινα κρεμμύδια. Μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή. Αφήστε το μείγμα λαχανικών να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Προσθέστε το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι και το κόλιαντρο.

Βήμα 4

Μεταφέρετε μισό από το μείγμα λαχανικών σε ένα πιάτο. Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα για να καλύψετε ομοιόμορφα το κάτω μέρος της κατσαρόλας. Απλώστε το μείγμα καβουριών-γαρίδων στην κορυφή. Γεμίστε με το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών και ρίξτε γάλα καρύδας. Αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά. Μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή. Μαγειρέψτε χωρίς ανάδευση μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις, περίπου για 15 λεπτά. Σερβίρετε πάνω από το ρύζι.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 40 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 48 λεπτά

Μερίδες: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *