Ζυμαρικά

Σφολιάτα

Σφολιάτα

Τι είναι;

Η σφολιάτα είναι πολυστρωματική ζύμη με εναλλασσόμενα στρώματα ζύμης και βουτύρου. Eίναι μια ειδικά σχεδιασμένη αφράτη ζύμη, φτιαγμένη από εκλεκτό αλεύρι και μη υδρογωνωμένα φυτικά λιπαρά, που, όταν ψήνεται, φουσκώνει. Σχηματίζοντας στρώσεις από πολλά λεπτά φύλλα. Είναι κατάλληλη για αλμυρές και γλυκές πίτες. Αλλά και για αφράτες τάρτες, για κρουασάν, κορνέ, στρούντελ, μιλφέιγ και για τις δικές σας μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές δημιουργίες.

Παρασκευή

Η παρασκευή της ζύμης σφολιάτας είναι αρκετά χρονοβόρα, επειδή για να διατηρηθεί η πολυστρωματική δομή και να μην ομογενοποιηθεί το παρασκεύασμα, πρέπει να ψύχεται ( 16 °C) μεταξύ των διπλωμάτων και ανοιγμάτων.  Αυτή η ξεκούραση επιτρέπει στις ίνες γλουτένης να συνδεθούν και να παραμείνουν σε στρώματα.

Πηγή: Wikipedia

Διατήρηση

Διατηρείται συνήθως στον καταψύκτη (max -18°C) μέχρι την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Αν δεν διατηρηθεί στην κατάψυξη, να χρησιμοποιηθεί την ημέρα της αγοράς.

Απόψυξη

Πριν χρησιμοποιήσετε τη σφολιάτα, αφήστε την να αποψυχθεί για τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή από το προηγούμενο βράδυ. Τοποθετήστε την στην συντήρηση του ψυγείου σας, μέσα στην κλειστή συσκευασία της. Μη προσπαθήσετε να ξετυλίξετε τη ζύμη που δεν έχει αποψυχθεί πλήρως, γιατί θα θρυμματιστεί. Συνιστάται να είναι πλήρως αποψυγμένη αλλά κρύα όταν την χρησιμοποιήσετε.