Γαλακτοκομικά

Ταλαγάνι

Ταλαγάνι

Το Ταλαγάνι είναι παραδοσιακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα, με καταγωγή από τη Μεσσηνία. Λόγω της σύστασής του, όταν ψήνεται στη σχάρα, διατηρεί την έντονη γεμάτη γεύση. Τα αρώματά του είναι πλούσια και το χαρακτηρίζουν διακριτικές πινελιές δυόσμου.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι ότι ψήνεται χωρίς να λιώνει, αποκτώντας μαστιχωτή υφή χωρίς να χάνει το σχήμα του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το κάνουν εξαιρετικά ευέλικτο στην μαγειρική όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Ψησιμο

Λόγω της σύστασής του, όταν ψήνεται στη σχάρα ή στο αντικολλητικό τηγάνι, διατηρεί την έντονη γεμάτη γεύση, τα πλούσια αρώματά του και τις διακριτικές πινελιές δυόσμου που το χαρακτηρίζουν. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι ψήνεται χωρίς να λιώνει, αποκτώντας μαστιχωτή υφή χωρίς να χάνει το σχήμα του.

Ψήνεται εύκολα και γρήγορα και απολαμβάνεται είτε μόνο του, ως εξαιρετικός μεζές για το κρασί, το ούζο και το τσίπουρο, είτε σε σαλάτες, σνακς και ως συστατικό για πρωτότυπες συνταγές.

Χαρακτηριστικα

Το Ταλαγάνι Kαπνιστό έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που έχει και η κλασική μορφή του με επιπρόσθετο πλεονέκτημα την καπνιστή πλούσια γεύση του. Για αυτούς που αποζητούν μια πιο έντονη γευστική εμπειρία…

Το τυρί τοποθετείται πάνω σε σχάρες και καπνίζεται για περίπου εφτά ώρες με φυσικό τρόπο πάνω σε φύλλα οξιάς. Αποκτώντας ένα πλούσιο καφέ χρώμα και τα αποτυπώματα της σχάρας στην επιφάνειά του.

Το Ταλαγάνι έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα που του έχει χαρίσει μέχρι σήμερα 3 βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ το προτιμούν διάσημοι σεφ κι εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: cheeselovers