Γαλακτοκομικά

Ροκφορ

Ροκφορ

Το Ροκφορ είναι ίσως ο εμβληματικότερος εκπρόσωπος της κατηγορίας των «μπλε» τυριών. Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη κοινότητα (Roquefort- sur-Soulzon), που βρίσκεται στη νότια Γαλλία, στις πλαγιές του Massif Central και ανάλογα με ποιον ερευνητή θα πιστέψει κανείς η ιστορία του μπορεί να φτάνει πίσω στους ρωμαϊκούς χρόνους ή να αρχίζει μερικούς αιώνες αργότερα. Πάντως σίγουρα αναφέρεται σε πηγές του 11ου αιώνα μ.Χ., ενώ το 1411 ένα διάταγμα του γάλλου βασιλιά Καρόλου 6ου αναγνωρίζει στους κατοίκους του χωριού το αποκλειστικό δικαίωμα ωρίμανσης του τυριού στις φυσικές σπηλιές της περιοχής. Και βέβαια είναι το πρώτο τυρί της Γαλλίας που απέκτησε επισήμως Ονομασία Προέλευσης ήδη από το 1925. Σήμερα, παράγονται περίπου 17.000 τόνοι ροκφορ ετησίως.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αν και συχνότερα το συναντάμε σε κομμάτια, το ολόκληρο Ροκφόρ έχει το σχήμα «δίσκου» με διάμετρο περίπου 20 εκατοστά, ύψος 9 εκατοστά και βάρος που κυμαίνεται από 2,5 έως 2,9 κιλά. Δεν έχει επιδερμίδα, η μάζα του είναι μαλακή, αλλά συμπαγής, υπόλευκη και οι μπλε «φλέβες» είναι κανονικά κατανεμημένες. Μέγιστη υγρασία 45%, ελάχιστα λιπαρά 52% επί ξηρού (πρακτικά μεταξύ 31 και 33% στο τυρί ως έχει) και αλάτι γύρω στο 3,5%.

Περιγραφή

Χαρακτηριστικά αρώματα πρόβειου γάλακτος, με γήινες νότες από την επίδραση του Pénicillium. Στο στόμα είναι πλούσιο, βουτυρένιο, με την αλμύρα να κάνει αισθητή την παρουσία της. Εξαιρετικά μακρύ τελείωμα και μεγάλες ποσότητες “umami”.

Πηγή: cheeselovers