Βραζιλιάνικη Κουζίνα

Φασόλια στιφάδο Feijoada de Domingo

Φασόλια στιφάδο Feijoada de Domingo

Τα φασόλια στιφάδο Feijoada de Domingo είναι μια πολύ παραδοσιακή βραζιλιάνικη συνταγή. Ένα πιάτο φτιαγμένο με μαύρα φασόλια, λουκάνικο και όλα τα νόστιμα κομμάτια του χοιρινού κρέατος. Για να γευτείτε αυτό το παραδοσιακό βραζιλιάνικο πιάτο, σερβίρετε ζεστό με λευκό ρύζι και χόρτα. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι αρκετός (περίπου 3 ώρες) αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει, καθώς τα φασόλια στιφάδο μαγειρεμένα με αυτό τον τρόπο είναι μια πραγματική λιχουδιά! Για λιγότερες μερίδες, προσαρμόστε αντίστοιχα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.

Υλικά που θα χρειαστείτε

8 λίτρα νερό

2 κιλά αποξηραμένα μαύρα φασόλια, ξεπλυμένα

4 φύλλα δάφνης

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι

1 κιλό αποξηραμένο βόειο κρέας, κομμένο σε κομμάτια

¼ kg καπνιστό χοιρινό (πλευρά)

2 αλατισμένα πόδια χοίρου

1 καπνιστό λουκάνικο, κομμένο σε κομμάτια

1 κιλό πικάντικο λουκάνικο, κομμένο σε κομμάτια

¼ kg μπέικον, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

¼ kg χοιρινή κοιλιά, κομμένη στη μέση

1 αλατισμένο αυτί χοίρου, κομμένο στα τρία

2 ουρές αλατισμένου χοίρου

2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

¼ kg μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 τσαμπιά φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Συνδυάστε 6 λίτρα νερό, μαύρα φασόλια, φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βάλτε την κατσαρόλα να βράσει και σιγοβράστε για περίπου 50 λεπτά.

Βήμα 2

Προσθέστε τα υπόλοιπα 2 λίτρα νερό για να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ανακατέψτε το αποξηραμένο βόειο κρέας, τα χοιρινά πλευρά και τα πόδια του χοίρου. Σιγοβράστε μέχρι να συνδυάστουν οι γεύσεις, για περίπου 25 λεπτά. Προσθέστε το καπνιστό λουκάνικο, το πικάντικο λουκάνικο, τα μεγάλα κομμάτια μπέικον, τη χοιρινή κοιλιά, το αυτί χοίρου και τις ουρές χοίρου. Σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το μείγμα κρέατος, για περίπου 25 λεπτά.

Βήμα 3

Ανακατέψτε το μείγμα κρέατος στο μείγμα φασολιών. Σιγοβράστε μέχρι να συνδυάσουν τις γεύσεις, για περίπου 45 λεπτά.

Βήμα 4

Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ππροσθέστε το σκόρδο. Μαγειρέψτε μέχρι να ζεσταθεί, για περίπου 45 δευτερόλεπτα. Μεταφέρετε στο μείγμα φασολιών. Προσθέστε μικρά κομμάτια μπέικον στο τηγάνι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, για περίπου 2 λεπτά. Ανακατέψτε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να ροδίσει, για περίπου 5 λεπτά. Ανακατέψτε τον μαϊντανό.

Βήμα 5

Ανακατέψτε το μείγμα κρεμμυδιού στο μείγμα φασολιών. Σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 25 λεπτά. Μεταφέρετε το μείγμα κρέατος σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε τα φασόλια σε ξεχωριστό πιάτο.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 45 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 3 ώρες, 7 λεπτά

Μερίδες: 10