Όσπρια

Φασόλι ατζούκι

Φασόλι ατζούκι

To φασόλι ατζούκι, επίσης γνωστό ως adzuki bean ( Ιαπωνικά :小豆(小豆ズ キ) , azuki , Uncommonア ヅ キ, adzuki ) επίσης azuki bean , aduki bean , red bean ή red mung bean ), είναι ένα ετήσιο αμπέλι που καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ανατολική Ασία. Είναι γνωστό για το μικρό φασόλι του (περίπου 5 χιλιοστά) . Οι πιο γνωστές ποικιλίες στην Ανατολική Ασία έχουν ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα, αλλά υπάρχουν επίσης λευκό, μαύρο , γκρι και διάφορα στίγματα ποικιλιών.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το Vigna angularis var. Το nipponensis είναι ο πρόγονος .

Καλλιέργεια 

Το φασόλι ατζούκι καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα (670.000 εκτάρια), την Ιαπωνία (60.000 εκτάρια), τη Νότια Κορέα (25.000 εκτάρια) και την Ταϊβάν (15.000 εκτάρια). Το φασόλι καλλιεργείται επίσης εμπορικά στις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική και την Ινδία, καθώς και στη Νέα Ζηλανδία, το Κονγκό και την Αγκόλα.

Στην Ιαπωνία, το φασόλι ατζούκι είναι το δεύτερο πιο σημαντικό όσπριο μετά το φασόλι σόγιας . Η ετήσια απόδοση αυτής της σοδειάς το 1998 ήταν περίπου 100.000 τόνοι. Με κατανάλωση περίπου 140.000 τόνους / έτος (στοιχεία δημοσιεύθηκαν το 2006), η Ιαπωνία είναι επίσης ο σημαντικότερος εισαγωγέας φασολιών ατζούκι.

Οι εισαγωγές λαμβάνονται από την Κίνα, την Κορέα, την Κολομβία, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη και τον Καναδά. 

Η απόδοση των φασολιών ανά έκταση εξαπλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα λόγω της διαφορετικής έντασης καλλιέργειας. Αναφέρονται ποσότητες 4 έως 8 dt / ha, αλλά στην Ιαπωνία και την Κίνα επιτυγχάνονται αποδόσεις μεταξύ 20 και 30 dt / ha.

Παραγωγή 

Η σπορά των μπιζελιών έχει βάθος 2-3 cm σε σειρές 30-90 cm και 10-45 cm στη σειρά. Σπάνια σπόροι σπέρνονται με μετάδοση. Η ποσότητα των σπόρων κυμαίνεται μεταξύ 8-70 kg / ha. Η ανάπτυξη της καλλιέργειας είναι αργή, επομένως ο έλεγχος των ζιζανίων είναι κρίσιμος κυρίως μεταξύ της βλάστησης και της άνθισης.

Τα συστήματα καλλιέργειας διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων χωρών. Στην Κίνα, το φασόλι ατζούκι καλλιεργείται συχνά σε διασταύρωση με αραβόσιτο, σόργο και κεχρί, ενώ στην Ιαπωνία το φασόλι καλλιεργείται σε εναλλαγές καλλιεργειών . Η συγκομιδή των μπιζελιών δεν πρέπει να γίνεται εφ ‘όσον η περιεκτικότητα σε υγρασία του σπόρου είναι υψηλότερη από 16%.

Μαγειρικές χρήσεις 

Στην κουζίνα της Ανατολικής Ασίας , το φασόλι ατζούκι συνήθως γλυκαίνεται πριν φάει. Συγκεκριμένα, συχνά βράζεται με ζάχαρη, παράγοντας κόκκινη πάστα φασολιών ( anko ), ένα πολύ κοινό συστατικό σε όλες αυτές τις κουζίνες. Είναι επίσης συνηθισμένο να προσθέτετε αρωματικά στην πάστα φασολιών, όπως το κάστανο.

Κόκκινα φασόλια πάστα χρησιμοποιείται σε πολλά κινέζικα πιάτα , όπως tangyuan , Zongzi , mooncakes , baozi και κόκκινα φασόλια πάγο . Χρησιμεύει επίσης ως γέμιση γιαπωνέζικα γλυκά όπως anpan , dorayaki , imagawayaki , manjū , monaka, anmitsu , taiyaki και daifuku . Μια πιο υγρή έκδοση, χρησιμοποιώντας φασόλια adzuki βρασμένα με ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι, παράγει ένα γλυκό πιάτο που ονομάζεται hong dou tang . Ορισμένοι πολιτισμοί της Ανατολικής Ασίας απολαμβάνουν την κόλλα κόκκινων φασολιών ως γέμιση ή κάλυμμα για διάφορα είδη βαφλών, αρτοσκευασμάτων, ψητών κουλουριών ή μπισκότων.

Τα φασόλια ατζούκι τρώγονται συνήθως βλαστάνονται ή βράζονται σε ένα ζεστό ποτό σαν τσάι .

Παραδοσιακά στην Ιαπωνία, το ρύζι με φασόλια ατζούκι είναι μαγειρεμένα για ευοίωνο φορές.  Χρησιμοποιούνται σε amanattō και παγωτό με ολόκληρο το φασόλι ή ως πάστα.

Πηγή: Wikipedia