Λαχανικά, Υλικά

Φύκια νόρι

Φύκια νόρι

Τα φύκια νόρι (ή φύλλα νόρι) είναι γνωστά και με την ονομασία “λαχανικό της θάλασσας” και τα ιδανικά φύκια για σούσι! Είναι πολύ δημοφιλή για την ιδιαίτερη γεύση και τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν. Φύονται σε απάγκια μέρη κοντά στις ακτές και περιέχουν 40% πρωτεΐνη, πολύ περισσότερο από άλλα φύκια. Eίναι απαραίτητο συστατικό για sushi rolls και λατρεμένο για την πολυπλοκότητα στη χρήση στην ιαπωνική κουζίνα.

Είναι must για συνταγές σούσι και raw-vegan wraps, αφού χρησιμοποιείται όπως οι πίτες. Μπορεί επίσης να κοπεί σε λεπτές λωρίδες και να χρησιμοποιηθεί σαν γαρνιτούρα σε σαλάτες, ρύζι, σιτηρά και ασιατικά πιάτα. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σούσι, σε ζυμαρικά, σαλάτες, σούπες και για το γαρνίρισμα πιάτων με ψάρι και δημητριακά.

Συστατικά:

Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α (έχει αντιοξειδωτική δράση και επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων), και μάλιστα, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα άλλα φύκια. Επιπλέον, περιέχουν φώσφορο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Στην αγορά:

Τα Nori πωλούνται συνήθως σε ορθογώνια φύλλα και σπανιότερα αποξηραμένα ή σε σκόνη. Το χρώμα τους ποικίλει από το ανοιχτό πράσινο, το πράσινο της ελιάς, το σκούρο μοβ ως το μαύρο, ανάλογα με την εποχή και το βαθμό έκθεσής τους στον ήλιο. Τα καλής ποιότητας φύλλα νόρι δεν τρίβονται εύκολα, είναι γυαλιστερά και όταν τα βλέπουμε αντίθετα στο φως έχουν ομοιόμορφους κόκκους.

Γενικές πληροφορίες:

Τα φύκια νόρι βοηθούν όσους έχουν υποστεί ζημιά από το κάπνισμα, καθώς εμποδίζει την πίσσα να κατακαθίσει στους πνεύμονες. Λέγεται, επίσης, ότι προλαμβάνει την αναιμία και την τριχόπτωση.

Τα φύκια της θάλασσας γενικότερα είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και σπάνιες γαίες. Τα φύκια περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου, νατρίου, καλίου, σιδήρου και μαγνησίου, και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

Στην ασιατική ιατρική έχουν χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του αίματος, την εντερική αντοχή, το δέρμα, τα μαλλιά, τα αναπαραγωγικά όργανα και την κανονικότητα της εμμηνόρροιας