Γαρίδες σαγανάκι: Στην ελληνική κουζίνα, το σαγανάκι είναι οποιοδήποτε από μια ποικιλία πιάτων που παρασκευάζονται σε μικρό τηγάνι, με το πιο γνωστό να είναι ορεκτικό τηγανητού τυριού. Ανεβάζουμε τον πήχη για αυτή τη συνταγή προσθέτοντας γαρίδες και πολλή φρέσκια φέτα! Σερβίρουμε με ψωμί κρούστας.
Γαρίδες σαγανάκι συνταγή
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
1 βάζο (400 γραμμάρια) ντομάτας και σάλτσα ζυμαρικών ελιάς
3/4 του κιλού γαρίδες, καθαρισμένες, με την ουρά
½ φλιτζάνι θρυμματισμένη ελληνική φέτα
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε και ανακατέψτε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 5 λεπτά. Ρίξτε το σκόρδο και τηγανίστε μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό. Βάζουμε και την πάστα ντομάτας στο μείγμα κρεμμυδιού μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε για ακόμη 1 λεπτό.
Βήμα 3
Ρίξτε το κρασί στο μείγμα ντομάτας και αφήστε να σιγοβράσουν μέχρι να μειωθούν τα υγρά περίπου στο μισό, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και σιγοβράστε μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο, περίπου για 10 λεπτά.
Βήμα 4
Απλώστε το μείγμα ντομάτας στη βάση ενός ταψιού 6 φλιτζανιών. Από πάνω ρίχνουμε τις γαρίδες και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τη φέτα.
Βήμα 5
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι οι γαρίδες να πάρουν χρώμα ανοιχτό ροζ εξωτερικά και το κρέας τους να μην είναι πλέον διαφανές στο κέντρο, περίπου 10 λεπτά. Γαρνίρουμε από πάνω με μαϊντανό.
Σημείωση:
Αντί για σάλτσα ντομάτας και ελιάς, μπορείτε να βάλετε 2 κουταλιές της σούπας ούζο και 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών.
Καλή όρεξη!