Γερμανική Κουζίνα

Γερμανικό ρολό φράουλας

Γερμανικό ρολό φράουλας

Αυτή είναι μια κλασική γερμανική συνταγή για ρολό φράουλας (erdbeerrolle) φτιαγμένη με παντεσπάνι, σαντιγί και φρέσκες φράουλες. Εξαιρετικό κέικ, ιδιαίτερα όταν οι φράουλες είναι στην εποχή τους! Αν θέλετε, μπορείτε να καλύψετε εξωτερικά με περισσότερη σαντιγί και να διακοσμήσετε με επιπλέον φράουλες.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

4 αυγά
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη με άρωμα βανίλια
3 κουταλιές της σούπας άχνη
¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
Γέμιση:
¾ φλιτζάνι σαντιγί
τσαγιού ζάχαρη με άρωμα βανίλια
2 φλιτζάνια φράουλες ψιλοκομμένες
Γαρνιτούρα:
½ φλιτζάνι σαντιγί
5 φρέσκες φράουλες κομμένες στη μέση

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Βήμα 2
Βάλτε τους κρόκους αυγών, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε με ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.

Βήμα 3
Χτυπάμε τα ασπράδια σε ένα γυάλινο, μεταλλικό ή κεραμικό μπολ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε σταδιακά την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Ρίξτε πάνω από το μείγμα τους κρόκους αυγών.

Βήμα 4
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από τα σφιχτά ασπράδια. Ανακατέψτε προσεκτικά τα πάντα στο μείγμα των κρόκων αυγού μέχρι να δημιουργηθεί ένα κουρκούτι, αλλά μην το ανακατεύετε πολύ. Απλώστε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί.

Βήμα 5
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να δέσει το παντεσπάνι και να ροδίσει ελαφρά, για 12 με 16 λεπτά.

Βήμα 6
Τοποθετήστε μια καθαρή πετσέτα πιάτων σε μια επίπεδη επιφάνεια εργασίας και πασπαλίστε την με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αναποδογυρίστε το παντεσπάνι πάνω στην πετσέτα πιάτων και αφαιρέστε το λαδόκολλα. Τυλίξτε το κέικ με την πετσέτα πιάτων και αφήστε το να κρυώσει εντελώς, περίπου 1 ώρα.

Βήμα 7
Χτυπήστε 3/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος σε ένα παγωμένο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη βανίλιας, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Ρίχνουμε τις φράουλες με μια σπάτουλα.

Βήμα 8
Ξετυλίξτε προσεκτικά το παντεσπάνι. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα φράουλας αφήνοντας λίγο χώρο στις άκρες. Τυλίγουμε προσεκτικά και βάζουμε τη ραφή σε μια πιατέλα για κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 9
Χτυπήστε 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε ένα παγωμένο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη βανίλιας, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Απλώνουμε σε όλο το ρολό φράουλας και γαρνίρουμε με τις μισές φράουλες.

Καλή όρεξη!