Ο ζωμός κοτόπουλου είναι ένας ζωμός που παρασκευάζεται σιγοβράζοντας σε νερό υλικά όπως κόκαλα κοτόπουλου, λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, κτλ), αρωματικά (πιπέρι, δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό κ.λπ.).
Χρησιμοποιείται προκειμένου να δώσουμε περισσότερη γεύση κοτόπουλου σε ουδέτερα ή σχετικά ουδέτερα φαγητά. Όπως συμβαίνει και με τον ζωμό βοδινού.
Πως να φτιάξω σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
Υλικά που θα χρειαστείτε
2 μπούτια κοτόπουλου
1 μεσαίο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
1 μεσαίο καρότο, χοντροκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά του γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι
1,5 λίτρο νερό
1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση συνταγής
Ξεπλένουμε καλά τα λαχανικά και τα μπούτια κοτόπουλου. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταίνεται σε υψηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε το νερό. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα υλικά μας και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια. Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για περίπου 40′.
Στη συνέχεια, σουρώνουμε την κατσαρόλα και κρατάμε το ζωμό σε ένα μπολ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ζωμό κοτόπουλου αμέσως σε μια συνταγή σας ή να τον διατηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες