Ιαπωνική Κουζίνα

Ιαπωνικό κοτόπουλο yakitori

Ιαπωνικό κοτόπουλο yakitori

Ιαπωνικό κοτόπουλο yakitori: Μια αυθεντική ιαπωνική συνταγή για ένα από τα πιο δημοφιλή ιαπωνικά πιάτα. Η νόστιμη μαρινάδα κρασιού τζίντζερ και ρυζιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κρέας και για ψάρι. Αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει και στη σχάρα χρησιμοποιώντας τη μαρινάδα ως σάλτσα. Σερβίρετέ το ζεστό με ρύζι ή χυλοπίτες.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,5 κιλό περίπου), κομμένο σε κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
⅔ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας σάκε
¼ φλιτζάνι μιρίν (ιαπωνικό γλυκό κρασί)
2 κουταλιές της σούπας μαγειρικό λάδι

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ξεπλύνετε το κοτόπουλο και στεγνώστε το. Σε ένα γυάλινο ταψί ή μπολ, ανακατέψτε μαζί το τζίντζερ, το σκόρδο, τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, το σάκε και το μιρίν. Βάζουμε το κοτόπουλο στο μείγμα να μαριναριστεί. Αφήνουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τοποθετήστε τα κομμάτια κοτόπουλου στο τηγάνι με την πέτσα προς τα κάτω, κρατώντας τη μαρινάδα. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει, στη συνέχεια αναποδογυρίστε και ροδίστε την άλλη πλευρά. Στραγγίζουμε και ρίχνουμε τη μαρινάδα στο ταψί.

Βήμα 3
Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 8 με 10 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακινώντας το τηγάνι περιστασιακά, μέχρι η μαρινάδα να γίνει μια ωραία πηχτή σάλτσα και τα κομμάτια κοτόπουλου να ψηθούν πλήρως.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Για ψήσιμο: Ψήστε τα κομμάτια κοτόπουλου σε φούρνο στους 165 βαθμούςγια 45 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, γυρνώντας μια φορά και αλείφοντας με την μαρινάδα μέχρι τη μέση του ψησίματος.

Γκριλ: μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρίζοντας πολλές φορές για ομοιόμορφο ψήσιμο. Αλείφουμε με την μαρινάδα όταν το κοτόπουλο είναι μισοψημένο.

Καλή όρεξη!