Δοκιμάστε τη μοναδική γεύση που κρύβουν οι Ιρλανδικές πατάτες, μαγειρεύοντας αυτή την εύκολη και γρήγορη ιρλανδική συνταγή! Συνδυάζονται υπέροχα με βοδινό κρέας, ζαμπόν ή κοτόπουλο. Τα περισσεύματα, εάν υπάρχουν, μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε εύκολα, χωρίς να χάσουν πολύ τη γεύση τους. Αν αντικαταστήσετε το βούτυρο με μαργαρίνη ή την κρέμα γάλακτος με ελαφριά κρέμα, τότε η συνταγή θα έχει πολύ διαφορετική γεύση.
Υλικά που θα χρειαστείτε
8 μεγάλες πατάτες, ωμές
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
½ μικρό κρεμμύδι, ωμό
1 πρέζα αλάτι
½ φλιτζάνι βούτυρο
½ φλιτζάνι κρέμα γάλατος (35% λιπαρά)
½ φλιτζάνι ελαφριά κρέμα γάλακτος (15% λιπαρά)
¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
2 κουταλιές μαϊντανό, ωμό
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Τοποθετήστε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύψτε με αλατισμένο νερό. Βράστε τις πατάτες για 10 λεπτά. Στραγγίξτε τις και αφήστε τις να κρυώσουν.
Βήμα 2
Μόλις οι πατάτες είναι αρκετά δροσερές για να τις κόψετε, τότε αποφλοιώστε τις. Βάλτε τις αποφλοιωμένες πατάτες στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν εντελώς, για περίπου 1 ώρα.
Βήμα 3
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Βήμα 4
Λιπάνετε ένα ταψί 23×33 εκατοστά με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο.
Βήμα 5
Κόψτε σε φέτες τις 2 από τις πατάτες. Απλώστε τις φέτες στο ταψί ομοιόμορφα. Προσθέστε περίπου το 1/4 ψιλοκομμένου κρεμμυδιού πάνω στο στρώμα της πατάτας. Καρυκεύστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι. Επαναλάβετε τη στρώση έως ότου χρησιμοποιηθούν όλα τα συστατικά και το ταψί γεμίσει.
Βήμα 6
Περιχύστε με το λιωμένο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και την ελαφριά κρέμα γάλακτος πάνω από το μείγμα πατάτας. Τέλος, προσθέστε από πάνω την πάπρικα.
Βήμα 7
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ψηθεί η κορυφή, για περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 8
Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό για σερβίρισμα.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 40 λεπτά
Μερίδες: 8
Στοιχεία για τη διατροφή
Ανά μερίδα:
447,7 θερμίδες, 6,5 g πρωτεΐνης, 67,8 g υδατάνθρακες, 50,1 mg χοληστερόλης, 118,3 mg νατρίου.
Αν σας άρεσε αυτή η ιρλανδική συνταγή, τότε δείτε και τη συνταγή για Ιρλανδική ριζόσουπα!