Λαχανικά, Υλικά

Κρεμμύδι Εσαλότ

Κρεμμύδι Εσαλότ

Το κρεμμύδι εσαλότ είναι ένας τύπος κρεμμυδιού, συγκεκριμένα μια βοτανική ποικιλία του είδους Allium cepa. Το κρεμμύδι ταξινομήθηκε στο παρελθόν ως ξεχωριστό είδος, A. ascalonicum, ένα όνομα που θεωρείται πλέον συνώνυμο του επί του παρόντος αποδεκτού ονόματος. Οι στενοί συγγενείς του περιλαμβάνουν το σκόρδο, το πράσο, το φρέσκο κρεμμύδι και το κινεζικό κρεμμύδι.

ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΕΣΑΛΟΤ:

Πικάντικο κοτόπουλο με βασιλικό

Λαζάνια α λα μπολονέζ Σαπορίτης

Προέλευση

Τα κρεμμύδια εσαλότ προέρχονται πιθανώς από την Κεντρική ή τη Νοτιοδυτική Ασία, ταξιδεύοντας από εκεί στην Ινδία και την ανατολική Μεσόγειο. Το όνομα “εσαλότ” προέρχεται από τον Ashkelon, μια αρχαία πόλη της Χαναάν, όπου οι άνθρωποι στην κλασική ελληνική εποχή πίστευαν ότι προήλθαν τα κρεμμύδια.

Το όνομα εσαλότ χρησιμοποιείται επίσης για το περσικό κρεμμύδι (A. stipitatum), από τα βουνά Zagros στο Ιράν και το Ιράκ. Ο όρος εσαλότ χρησιμοποιείται περαιτέρω για το γαλλικό κόκκινο κρεμμύδι (Allium cepa var. Aggregatum, ή το A. cepa Aggregatum Group). Αλλά και το γαλλικό γκρι κρεμμύδι ή γκρισέλ (Allium oschaninii), ένα είδος που αναφέρεται ως «αληθινό κρεμμύδι».

Αναπτύσσεται άγρια από την Κεντρική έως τη Νοτιοδυτική Ασία. Το όνομα εσαλότ χρησιμοποιείται επίσης για ένα κρεμμύδι στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας και μεταξύ των αγγλόφωνων ανθρώπων στο Κεμπέκ. Ενώ ο όρος γαλλικό κρεμμύδι αναφέρεται στο φυτό που αναφέρεται σε αυτήν τη σελίδα.

Ο όρος eschalot, που προέρχεται από τη γαλλική λέξη échalote, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί στο κρεμμύδι.

Καλλιέργεια

Όπως το σκόρδο, τα εσαλότ σχηματίζονται μαζί σε μια κεφαλή, αποτελούμενη από πολλαπλές σκελίδες. Το χρώμα του δέρματος των εσαλότ μπορεί να ποικίλει από χρυσό καφέ έως γκρι έως τριαντάφυλλο και η υπόλευκη σάρκα τους συνήθως χρωματίζεται με πράσινο ή ματζέντα.

Τα κρεμμύδια καλλιεργούνται εκτενώς για μαγειρικές χρήσεις. Σε ορισμένες περιοχές (“περιοχές μακράς περιόδου”), οι αντισταθμίσεις φυτεύονται συνήθως το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος στο Βόρειο Ημισφαίριο). Σε ορισμένες άλλες περιοχές, ο προτεινόμενος χρόνος φύτευσης για την κύρια καλλιέργεια είναι στις αρχές της άνοιξης (συνήθως τον Φεβρουάριο ή στις αρχές Μαρτίου στο Βόρειο Ημισφαίριο).

Κατά τη φύτευση, οι κορυφές των βολβών πρέπει να διατηρούνται λίγο πάνω από το έδαφος και το έδαφος που περιβάλλει τους βολβούς συχνά απομακρύνεται όταν οι ρίζες έχουν συγκρατηθεί.

Έρχονται σε ωριμότητα το καλοκαίρι, αν και φρέσκα κρεμμύδια μπορούν τώρα να βρεθούν όλο το χρόνο στα σούπερ μάρκετ. Τα κρεμμύδια δεν πρέπει να φυτεύονται σε έδαφος που έχει πρόσφατα κοπεί. Τα εσαλότ υφίστανται βλάβη από τις προνύμφες του σκώρου πράσου, οι οποίες εξορύσσονται στα φύλλα ή τους βολβούς του φυτού.

FAQs – Όσα θέλετε να ξέρετε για το κρεμμύδι εσαλότ

Τι διαφορά έχει το εσαλότ από τα κοινά κρεμμύδια;

Το εσαλότ έχει μια ήπια και πιο γλυκιά γεύση σε σύγκριση με τα συνηθισμένα κρεμμύδια. Χαρακτηρίζεται από λεπτή γεύση και αρωματική γεύση, κάτι που το κάνει μια καλή επιλογή για ευαίσθητους ουρανίσκους.

Σε ποια πιάτα ταιριάζει καλύτερα;

Τα κρεμμυδάκια εσαλότ δίνουν ιδιαίτερο άρωμα στα πιάτα, χωρίς να καλύπτουν τις υπόλοιπες γεύσεις. Είναι ιδανικά για πιάτα όπου θέλουμε να αναδείξουμε τη γεύση χωρίς έντονη παρουσία κρεμμυδιού, όπως σάλτσες, dressing ή σοτέ λαχανικών.

Πόσο διαρκούν τα εσαλότ στο ράφι;

Τα κρεμμύδια συσκευασμένα εσαλότ έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής όταν αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Η σωστή φύλαξη βοηθά στη διατήρηση της ποιότητάς τους για αρκετές εβδομάδες.

Μπορώ να τα μαγειρέψω με τον ίδιο τρόπο όπως τα υπόλοιπα κρεμμύδια;

Ναι, τα εσαλότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν με κάθε τρόπο – ωμά, σοταρισμένα, καραμελωμένα ή ψητά. Η γλυκιά γεύση τους ταιριάζει σε πολλές συνταγές και ενισχύει φυσικά τη γευστική ισορροπία.

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες;

Ναι, υπάρχουν ποικιλίες όπως τα γκρι εσαλότ (γνωστά στη γαλλική κουζίνα) ή τα ροζ/χάλκινα, τα οποία διαφέρουν ελαφρώς σε μέγεθος και ένταση γεύσης, αλλά όλα χαρακτηρίζονται από τη χαρακτηριστική λεπτή γεύση τους.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα για τα εσαλότ;

Για ιδέες χρήσης και παραλλαγές, μάθε περισσότερα στο site μας ή στο blog συνταγών, όπου παρουσιάζουμε τρόπους ενσωμάτωσης των εσαλότ στην καθημερινή μαγειρική.

Είναι ασφαλή για κατανάλωση σε κάθε διατροφή;

Ναι, τα εσαλότ είναι φυσικό προϊόν και κατάλληλα για κάθε διατροφή. Ωστόσο, πριν χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα μας, παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης και την πολιτική προσωπικών δεδομένων μας.