Ινδική Κουζίνα

Κότσι αρνιού με πάστα vindaloo

Κότσι αρνιού με πάστα vindaloo

Κότσι αρνιού με πάστα vindaloo: Δείτε αυτή την συνταγή της ινδικής κουζίνας για να κάνετε αυτό το απολαυστικό πιάτο. Η αυθεντική μαρινάδα vindaloo περιέχει πιπεριά τσίλι, κουρκουμά, κόλιανδρο, μπαχάρι, κανέλα, σκόρδο και τζίντζερ, μαζί με ταμάρινδο και σκόνη μουστάρδας, ενώ εκτός από το αρνί, γίνεται και με χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι. Τα πιάτα vindaloo είναι πολύ δημοφιλή στα ινδικά μέρη του κόσμου, όπου συνήθως αποτελούν και τις πιο καυτερές επιλογές του καταλόγου τους.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

4 κότσια αρνιού
½ φλιτζάνι μηλόξυδο
¼ φλιτζάνι φυτικό λάδι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας πάστα ταμαρίνδου
1 ½ κουταλιά της σούπας garam masala
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
8 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
⅓ φλιτζάνι φρέσκο τζίντζερ, κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι ντοματίνια
½ φλιτζάνι νερό
1 ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
1 ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη μουστάρδας
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας γκι (βούτυρο κλαριφιέ)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
4 κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη
½ φλιτζάνι φρέσκο κόλιανδρο, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Τοποθετήστε τα κότσια αρνιού σε μια μεγάλη επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα. Βάλτε μαζί το μηλόξυδο, το λάδι, το αλάτι, την πάστα ταμαρίνδου και το garam masala σε ένα μπολ και ρίξτε το στη σακούλα. Πιέστε να βγεί ο αέρας και σφραγίστε τη σακούλα. Μαρινάρετε στο ψυγείο για 8 ώρες ή όλο το βράδυ.

Βήμα 2
Προθερμάνετε ένα φούρνο στους 230 βαθμούς. Λαδώνουμε ένα ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο.

Βήμα 3
Αφαιρέστε τα μαριναρισμένα κότσια αρνιού και τοποθετήστε τα στο έτοιμο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε όλες τις πλευρές. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά, για 15 με 20 λεπτά. Κρατήστε τη μαρινάδα στη σακούλα.

Βήμα 4
Ρίξτε το 1 κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα ντοματίνια και το νερό στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 5
Βάλτε το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα, την κανέλα, το κύμινο, την σκόνη μουστάρδας και το μαύρο πιπέρι σε ένα μικρό μπολ.

Βήμα 6
Λιώστε το βούτυρο κλαριφιέ σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε μέσα και ανακατέψτε 1 κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει καλά, περίπου για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα πιπεριού καγιέν. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους, περίπου για 2 λεπτά.

Βήμα 7
Ρίξτε τη μαρινάδα από τη σακούλα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε με το μείγμα ντομάτας-κρεμμυδιού και την καστανή ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει. Τοποθετούμε τα κότσια αρνιού στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε, γυρίζοντας περιστασιακά, μέχρι το κρέας να είναι τρυφερό και να μπορεί να τρυπηθεί εύκολα με ένα πιρούνι, για 3 έως 4 ώρες.

Βήμα 8
Βγάζουμε το αρνί από την κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για λίγα λεπτά, ξαφρίζοντας το λίπος από πάνω. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Σερβίρετε τα κότσια αρνιού, ρίχνοντας τη σάλτσα με κουτάλι από πάνω. Γαρνίρουμε με κόλιανδρο.

Σημείωση του σεφ:
Για να φτιάξετε βούτυρο κλαριφιέ, λιώστε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και αφαιρέστε τα στερεά λευκού γάλακτος.

Καλή όρεξη!