Λευκό κρασί είναι κρασί το οποίο παράγεται όσο από λευκές τόσο και από τις κόκκινες ή ροζ ποικιλίες σταφυλιών μέσω αλκοολικής ζύμωσης χωρίς το φλοιό. Η απουσία του φλοιού καθορίζει το ανοιχτό χρώμα του κρασιού. Γιατί ο χυμός της σάρκας των περισσότερων ποικιλιών σταφυλιών είναι σχεδόν άχρωμος.
Παραγωγή
Οι περισσότερες ποικιλίες των σταφυλιών περιέχουν τις χρωστικές ουσίες – ανθοκυανίνες – μόνο στον φλοιό τους γι’ αυτό το λευκό κρασί μπορεί να παράγεται από τα σταφύλια οποιαδήποτε χρώματος. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η απουσία επαφής χυμού με τον φλοιό.
Για λόγους ελαχιστοποίησης χρόνου επαφής του μούστου με τον φλοιό τα σταφύλια εκθλίβουν στην οινοποιία όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Στη αλκοολική ζύμωση του λευκού κρασιού παίζει μεγάλο ρόλο ο έλεγχος της θερμοκρασίας. Για την καλύτερη δράση των ζυμομυκήτων η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται σε επίπεδο 20 βαθμών.
Ποικιλίες λευκών σταφυλιών
- Σαρντονέ
- Ρίσλινγκ
- Σοβινιόν μπλαν
- Σεμιλιόν
- Πινό Γκρι
- Αλιγκοτέ
- Μουσκαντέ
- Σενέν Μπλαν
- Μοσχάτο
- Γκεβιρτστραμίνερ
- Πινό μπλαν
- Σιλβάνερ
- Μαρσάν
- Σαβανιέν