Καρυκεύματα

Σουμάκ

Σουμάκ

Προέλευση

Το σουμάκ, προέρχεται από τον αποξηραμένο καρπό του φυτού Rhus coriaria. Είναι γνωστό και ως Σουμάκι, Ρούδι, Ρους, Κότινος, Βιρσιά, Ρους ο βυρσοδεψικός.
Είναι ένας θάμνος με κόκκινους καρπούς και φυτρώνει σε μέρη όπου φυτρώνει και η ελιά. Οι καρποί του είναι τοξικοί και μη βρώσιμοι, ωστόσο η αποξηραμένη σάρκα των καρπών αυτών οι οποίοι αλέθονται μέχρι να μετατραπούν σε μια πορφυρή-κοκκινωπή σκόνη. Μας δίνουν ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Και από τα βασικά μπαχαρικά της κουζίνας των χωρών της Μέσης Ανατολής. Στο Ιράν, για παράδειγμα, θα δείτε βαζάκια με σουμάκ πάνω στο τραπέζι, δίπλα στο αλατοπίπερο.
Το τριμμένο σουμάκ έχει ξινή γεύση, ευχάριστο άρωμα και είναι ελάχιστα καυτερό. Αντικαθιστά το ξίδι ή το λεμόνι. Η γεύση του είναι αρκετά όξινη και άρα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.
Τελευταία χρησιμοποιείται στην gourmet κουζίνα και των Ευρωπαϊκών χωρών σε σαλάτες, στο κρέας, κοτόπουλο, το ψάρι, το ρύζι αλλά και στις φακές και ρεβίθια. Συχνά καταναλώνεται σε φέτες κρεμμυδιού με κεμπάπ και είναι συστατικό διαφόρων μιγμάτων μπαχαρικών. Ταιριάζει με σουσάμι, θυμάρι, με κουκουνάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό, σκόρδο, τσίλλυ, κύμινο και δίνει την ιδιαίτερη γεύση του σε σάλτσες, dip και μαρινάδες.

Προέλευση: Τουρκία

Πηγή: fotsi

Χρήση

Χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της ανατολής όπου πολλές φορές το χρησιμοποιούν αντί για λεμόνι ή ξύδι. Συγκεκριμένα, προστίθεται στο κρέας (αλλά και στο ψάρι ή το κοτόπουλο) πριν από το ψήσιμό του, σε βραστά λαχανικά και πουλερικά.
Επίσης αντί για τη σκόνη του, χρησιμοποιείται και το υγρό που προέρχεται από τον εμποτισμό των καρπών. Προστίθεται κυρίως σε σάλτσες και σε μαρινάδες.
Το σουμάκ αποτελεί βασικό συστατικό του μίγματος ζατάρ που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιορδανία σε ψητά ή τηγανητά κρέατα. Το ζατάρ περιέχει ακόμη θυμάρι και ματζουράνα (ίσως και σουσάμι).
Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται και στην (πρακτική) ιατρική, μια και έχει διουριτική και αντιπυρετική δράση. Επίσης καταπραϋνει τους στομαχικούς πόνους.

Πηγή: karposeuosmou

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *