Υγεία & Ομορφιά

Μέϊκαπ: πως να αποφύγετε τις αρνητικές επιδράσεις

Μέϊκαπ: πως να αποφύγετε τις αρνητικές επιδράσεις

Η καθημερινή χρήση του μακιγιάζ, μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και την υγεία του δέρματος. Μπορεί να σας αρέσει το έντονο μακιγιάζ, ωστόσο μην ξεχνάτε ότι κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Το μακιγιάζ ναι μεν σας κάνει να δείχνετε φρέσκια και λαμπερή καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ωστόσο έχει κάποιες επιβλαβείς επιπτώσεις στο δέρμα. Συμβουλεύει η ειδικός makeup artist Μήτρου Χρυσάνθη

Το μακιγιάζ περιέχει πολλές χημικές ουσίες και συστατικά που μπορεί να ταιριάζουν ή όχι στον συγκεκριμένο τύπο δέρματος. Μερικά από αυτά, τα μη φιλικά συστατικά προς το δέρμα, που χρησιμοποιούνται σε καθημερινά προϊόντα μακιγιάζ, μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν ερεθισμό, φαγούρα και μερικές φορές ακόμη και πρόωρη γήρανση.

Είναι κακό για το δέρμα σας να φοράτε μακιγιάζ καθημερινά;

Πολλά από τα προϊόντα μακιγιάζ που χρησιμοποιείτε καθημερινά περιέχουν σκληρές χημικές ουσίες που μπορούν να διαταράξουν τις λειτουργίες του προστατευτικού φράγματος του δέρματός σας, καθιστώντας ευκολότερη την είσοδο παθογόνων στο δέρμα σας. Η τακτική χρήση μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει διάφορες παρενέργειες, επηρεάζοντας την υγεία και τη φυσική λάμψη του δέρματός σας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθόλου μακιγιάζ. Εάν ακολουθείτε μερικές υγιείς συνήθειες μακιγιάζ και επιλέξετε προϊόντα φιλικά προς το δέρμα, μπορείτε να συνεχίσετε να φοράτε μακιγιάζ καθημερινά.

Επιπτώσεις  της τακτικής χρήσης μακιγιάζ

1. Φραγμένοι πόροι

Εάν εφαρμόζετε τακτικά μακιγιάζ και δεν ξεβάφεστε σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πόροι του δέρματός σας θα φράξουν. Αυτό, δεν αφήνει το δέρμα σας να αναπνέει και το καθιστά επιρρεπές σε ακμή, ερεθισμούς και άλλα προβλήματα του δέρματος του προσώπου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρούς ερεθισμούς στα μάτια σας.

2. Ακμή

Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί λόγω ορμονικής ανισορροπίας, ορισμένων φαρμάκων, ακατάλληλης διατροφής κ.λπ. Ωστόσο, είναι από τις πιο συχνές επιπτώσεις του συχνού μακιγιάζ. Πόσες φορές έχει τύχει να είστε μακιγιαρισμένοι και να αισθάνεστε το δέρμα σας βαρύ ή ασφυκτικό; Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ξεβάφετε σωστά το δέρμα σας ή χρησιμοποιείτε ακατάλληλα προϊόντα για τον τύπο του δέρματός σας. Τα προϊόντα μακιγιάζ και ειδικά αυτά που είναι σε υγρή μορφή, είναι η κύρια αιτία φραξίματος των πόρων του δέρματος. Αυτό συμβάλλει στο να εμφανίζονται σπυράκια και μακροπρόθεσμα και στην εμφάνιση ακμής.

3. Αλλεργικές αντιδράσεις

Ο κνησμός, η ερυθρότητα και οι αλλεργίες του δέρματος, είναι ένα σημάδι ότι το δέρμα σας είναι ερεθισμένο. Ενώ ορισμένα προϊόντα μακιγιάζ μοιάζουν να είναι ίδια, τα συστατικά διαφέρουν από τη μία μάρκα στην άλλη. Τα προϊόντα που παρασκευάζονται με ήπια συστατικά, δεν βλάπτουν το δέρμα σας. Ωστόσο, πολλά από τα προϊόντα μακιγιάζ, περιέχουν συντηρητικά και χημικές ουσίες, όπως τα parabens. Τα συστατικά αυτά προστίθενται στα καλλυντικά, για να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο ίδιο το προϊόν.

4. Λοιμώξεις ματιών

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για τα μάτια, μπορεί να είναι concealer, foundation, σκιές ματιών ή eyeliner και mascara. Η περιοχή γύρω από τα μάτια και το βλέφαρο, είναι λεπτή και ευαίσθητη. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που εφαρμόζετε στα μάτια. Μια από τις πιο γνωστές και συχνές λοιμώξεις των ματιών, είναι η επιπεφυκίτιδα. Προκαλείται από βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις ή από αλλεργική αντίδραση. Συχνά αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε κάποιο προϊόν που μοιραστήκατε με κάποιο δικό σας άτομο είτε ακόμα και σε προϊόντα που είναι ληγμένα.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συμβουλεύει τον έλεγχο των συστατικών πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μακιγιάζ των ματιών. Αποφύγετε τη χρήση επιβλαβών χημικών προϊόντων. Τα προϊόντα μακιγιάζ των ματιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν μαύρους κύκλους, εάν δεν αφαιρεθούν πριν τον ύπνο ή εάν φορεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πότε δεν πρέπει να φοράτε μακιγιάζ;

1. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων

Για όσους είναι λάτρεις του μακιγιάζ, αλλά και της φυσικής κατάστασης, δεν συνιστάται η χρήση μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της. Αυτό γιατί, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, οι πόροι σας ανοίγουν. Το βαρύ μακιγιάζ, φράσσει τους πόρους και δεν αφήνει το δέρμα σας να αναπνεύσει.

2. Όταν λήξει το μακιγιάζ σας

Παρακολουθήστε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε. Τα προϊόντα που έχουν λήξει, δεν θα ωφελήσουν με κανέναν τρόπο το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά και θα οδηγήσουν σε ερεθισμό. Στα προϊόντα μακιγιάζ που έχουν λήξει, δημιουργούνται  βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις.

Συμβουλές πριν ξεκινήσετε το μακιγιάζ

1. Αγοράστε το σωστό προϊόν

Παρακολουθήστε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε. Τα προϊόντα που έχουν λήξει, δεν θα ωφελήσουν με κανέναν τρόπο το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά και θα οδηγήσουν σε ερεθισμό. Στα προϊόντα μακιγιάζ που έχουν λήξει, δημιουργούνται  βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν δερματικές λοιμώξεις.

2. Ενυδατώστε

Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σας, μην αγνοείτε ποτέ τη σημασία μιας ενυδατικής κρέμας. Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα μπορεί να πιστεύουν ότι η ενυδάτωση θα κάνει το δέρμα τους λιπαρό, αλλά αυτό δεν ισχύει! Η ενυδάτωση, με τα ενδεδειγμένα για εσάς προϊόντα, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το προστατευτικό φράγμα στο δέρμα σας. Η σωστή πρόληψη, θα σας βοηθήσει από αρνητικές επιδράσεις στο δέρμα σας, όπως ξηρότητα, ερυθρότητα, κτλ

3. Εφαρμόστε αντηλιακό

Η βλάβη από τον ήλιο προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματός σας. Επομένως, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε αντηλιακό, πριν από οποιοδήποτε προϊόν μακιγιάζ. Εάν δεν σας αρέσει η αίσθηση του αντηλιακού, χρησιμοποιήστε ενυδατική και foundation με δείκτη προστασίας από τον ήλιο.

Συμβουλές μετά το μακιγιάζ

1. Καθαρίστε τα σφουγγαράκια και τα πινέλα σας

Ο καθαρισμός και η απολύμανση των πινέλων και των σφουγγαριών μακιγιάζ, είναι ο βασικότερος κανόνας υγιεινής, ακόμα και για εσάς που βάφεστε μόνοι στο σπίτι. Μην αμελείτε αυτήν την διαδικασία και φροντίστε να τα πλένετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα βακτήρια από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και ο ιδρώτας, ευδοκιμούν στα πινέλα του μακιγιάζ, με συνέπεια να προκαλούν ακόμα και ακμή. Ο τακτικός και επιμελής καθαρισμός των πινέλων, είναι σύμμαχός σας για ένα υγιές δέρμα.

2. Αφαιρέστε το μακιγιάζ πριν κοιμηθείτε

Μην αμελείτε να αφαιρείτε το μακιγιάζ σας πριν πάτε για ύπνο. Χρησιμοποιήστε βαμβάκι και προϊόν ντεμακιγιάζ, ιδανικά για τον τύπο δέρματός σας, για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ. Στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με άφθονο νερό και μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε τονωτική λοσιόν και κρέμα υδάτωσης.

3. Ποτέ μην μοιράζεστε το μέϊκαπ σας

Η κοινή χρήση των προσωπικών σας προϊόντων μακιγιάζ, μπορεί να γίνει ο νούμερο ένα παράγοντας για να εξαπλωθούν βακτήρια. Αποφύγετε την κοινή χρήση προϊόντων μακιγιάζ

*Συμβουλές: Χρυσάνθη Μήτρου | Musebymitrou