Υγεία & Ομορφιά

Πως επηρεάζουν την υγεία σας τα κιλά της εγκυμοσύνης

Πως επηρεάζουν την υγεία σας τα κιλά της εγκυμοσύνης

Τα κιλά της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τόσο τη σωματική υγεία όσο και τη ψυχική υγεία σας. Η αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες. Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες βλέπουν μια αλλαγή μεταξύ 10 και 12,5 κιλών, με το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης να γίνεται μετά την 20η εβδομάδα.

Μεγάλο μέρος του επιπλέον βάρους οφείλεται στην ανάπτυξη του μωρού σας. Παράλληλα, το σώμα σας θα αποθηκεύει περισσότερο λίπος, προκειμένου να υπάρχουν όλες οι ουσίες για το μητρικό γάλα μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Η υπερβολική αύξηση ή υπερβολική απώλεια κιλών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας τόσο σε εσάς όσο και στο αγέννητο μωρό σας.


Υπερβολική αύξηση κιλών

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και να σας αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Αλλά η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για δίαιτα, καθώς μπορεί να βλάψει την υγεία του αγέννητου παιδιού.

Είναι σημαντικό να τρώτε υγιεινά. Η αύξηση του βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Διαβήτης κύησης: πάρα πολύ γλυκόζη (σάκχαρο) στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει διαβήτη κύησης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να αποκτήσετε υπέρβαρο μωρό
  • Προεκλαμψία: η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της προεκλαμψίας. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και δεν προκαλούν προβλήματα, κάποιες μπορεί να είναι σοβαρές

Υπερβολικά λίγη αύξηση κιλών

Η υπερβολικά μικρή αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως η πρόωρη γέννηση ή γέννηση ενός μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης (λιγότερο από 2,5 κιλά). Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι το σώμα σας δεν αποθηκεύει αρκετό λίπος.

Η έλλειψη αύξησης βάρους μπορεί να σχετίζεται με τη διατροφή και το βάρος σας πριν μείνετε έγκυος. Ωστόσο, μερικές από τις φυσιολογικά λεπτές γυναίκες παραμένουν λεπτές ενώ είναι έγκυες και έχουν υγιή μωρά.


Μείνετε δραστήριες

Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριες ενώ είστε έγκυος, καθώς θα προετοιμάσει το σώμα σας για τον τοκετό. Διατηρήστε την καθημερινή δραστηριότητα ή άσκηση, εκτός εάν σας έχει συμβουλέψει η μαία ή ο γυναικολόγος σας να μην ασκηθείτε.


Είναι ασφαλές να χάσετε βάρος όταν είστε έγκυος;

Εάν μια γυναίκα είναι πολύ υπέρβαρη όταν μείνει έγκυος, ο γυναικολόγος μπορεί να συμβουλεύσει υπέρ τη απώλειας κάποιων κιλών. Αυτό γίνεται αυστηρά υπό την επίβλεψη ιατρού. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν πρέπει να προσπαθούν να χάσουν βάρος ή δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Πώς να αποκτήσετε το σωστό ποσό βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν ο γυναικολόγος σας έχει συμβουλεύσει να πάρετε λίγα κιλά παραπάνω, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές:

  • Τρώτε πέντε έως έξι μικρά γεύματα κάθε μέρα.
  • Δοκιμάστε να καταναλώσετε μικρά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, σταφίδες, τυρί και κράκερ, αποξηραμένα φρούτα και παγωτό ή γιαούρτι.
  • Προσθέστε μη λιπαρό γάλα σε σκόνη σε πουρέ πατάτας, ομελέτα και ζεστά δημητριακά.
  • Προσθέστε έξτρα στο γεύμα σας, όπως βούτυρο ή μαργαρίνη, τυρί κρέμα, σάλτσα, ξινή κρέμα και τυρί.

Πόσα κιλά πρέπει να είμαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Συστάσεις για αύξηση βάρους για έγκυες γυναίκες με ένα μωρό:

  • Αν πριν την εγκυμοσύνη ήσασταν λιποβαρής, θα πρέπει να αποκτήσετε 12,5 έως 18 κιλά
  • Αν πριν την εγκυμοσύνη ήσασταν φυσιολογική, θα πρέπει να αποκτήσετε 11 έως 16 κιλά
  • Αν πριν την εγκυμοσύνη ήσασταν υπέρβαρη, θα πρέπει να αποκτήσετε 7 έως 11 κιλά
  • Αν πριν την εγκυμοσύνη ήσασταν παχύσαρκη, θα πρέπει να αποκτήσετε 5 έως 9 κιλά