Αυτή η τούρκικη συνταγή για μελιτζάνες με σκόρδο και καρύδια μας δίνει έναν εξαιρετικό τούρκικο μεζέ! Ιδανικό σε περίπτωση που περιμένετε επισκέπτες και θέλετε να έχετε έτοιμο το πιάτο και να το μαγειρέψετε τη τελευταία στιγμή. Τη μελιτζάνα μπορείτε επίσης να τη τηγανίσετε, αλλά θα χρειαστείτε περισσότερο λάδι, ενώ αν τη ψήσετε στο φούρνο διατηρεί τη μοναδική της γεύση.
Υλικά που θα χρειαστείτε
¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κιλό μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
3 κουταλιές ξύδι λευκού κρασιού
1 πρέζα αλάτι
7 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση συνταγής
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Ευθυγραμμίστε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και αλείψτε με ελαιόλαδο.
Βήμα 2
Αλείψτε τις φέτες μελιτζάνας και στις δύο πλευρές με ελαιόλαδο και τοποθετήστε τις στο ταψί σε ένα στρώμα.
Βήμα 3
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντας τις φέτες μία φορά μετά από 10 λεπτά. Μεταφέρετε τις φέτες σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος. Προσθέστε ξύδι και πασπαλίζετε με αλάτι. Αφήστε τις να κρυώσουν.
Βήμα 4
Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Τσιγαρίζετε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει και να αρωματιστεί χωρίς να μαυρίσει, για περίπου 3 λεπτά.
Βήμα 5
Ανακατέψτε το μαϊντανό και τα καρύδια σε ένα μπολ. Προσθέστε το σοταρισμένο σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο για να φτιάξετε μια πάστα. Ανακατέψτε καλά, καρυκεύστε με αλάτι και απλώστε την πάστα πάνω στις δροσερές φέτες μελιτζάνας.
Καλή όρεξη!
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα: 20 λεπτά
Μερίδες: 4
Στοιχεία για τη διατροφή
Ανά μερίδα:
259,2 θερμίδες, πρωτεΐνη 4,6 g, υδατάνθρακες 17g, λίπος 21,1 , νάτριο 54mg.
Αν σας άρεσε αυτή η τούρκικη συνταγή, δείτε επίσης και αυτή τη συνταγή για τούρκικο λουκούμι!