Φιλιππινέζικη Κουζίνα

Ξινό σεβίτσε με χτένι

Ξινό σεβίτσε με χτένι

Ξινό σεβίτσε με χτένι: Μια τεχνική μαγειρέματος της φιλιππινέζικης κουζίνας, όπου ωμά λευκόσαρκα ψάρια και θαλασσινά «ψήνονται» πολύ γρήγορα μέσα σε μια όξινη μαρινάδα, έτσι μπορείτε να το κάνετε ακόμη και την τελευταία στιγμή. Ενα πολύ ιδιαίτερο και νόστιμο πιάτο. Μπορείτε να το σερβίρετε με καβουρδισμένο σουσάμι.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

350 γραμμάρια χτένια, ξεπλυμένα και κομμένα στη μέση και οριζόντια
¾ φλιτζάνι ξύδι καρύδας
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
1 κουταλιά της σούπας χοντροκομμένο σκόρδο (προαιρετικά)
2 μέτριες ντομάτες ρομά, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
1 πιπεριά τσίλι Ταϊλάνδης, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού χυμό καλαμάνσι
¼ φλιτζάνι πράσινα μέρη από φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένα σε φέτες
1 πρέζα ξύσμα λεμονιού
fleur de sel (θαλασσινό αλάτι)

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε τα χτένια και το ξύδι καρύδας σε ένα μεγάλο μπολ. Καλύψτε και αφήστε τα για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε αμέσως, κρατώντας το ξύδι, και τα απλώνουμε σε μικρά πιάτα ή σε τετράγωνα κελύφη καρύδας.

Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο. Τηγανίστε και ανακατέψτε μέχρι να ροδίσει και να γίνει ελαφρά τραγανό, για 3 έως 5 λεπτά.

Βήμα 3
Προσθέστε τις ντομάτες, το κόκκινο κρεμμύδι, το τζίντζερ, το ταϊλανδέζικο τσίλι και το καλαμάνσι με το κρατημένο ξύδι. Ρίχνουμε πάνω στα χτένια το μείγμα ντομάτας και πασπαλίζουμε με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το τσιγαρισμένο σκόρδο. Ολοκληρώστε πασπαλίζοντας με ξύσμα λεμονιού και αλάτι fleur de sel.

Σημείωση του Μάγειρα:
Μπορείτε επίσης να το φτιάξετε με 18 μέτριες γαρίδες (περίπου 350 γραμμάρια). Απλώς ξεπλύνετε, ξεφλουδίστε, αφαιρέστε το εντεράκι και κόψτε τις στη μέση και οριζόντια.

Καλή όρεξη!