Υγεία & Ομορφιά

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού;

Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα και το μωρό; Το μητρικό γάλα είναι η βέλτιστη διατροφή για τα μωρά, καθώς παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και είναι εύπεπτο και εύκολα διαθέσιμο. Αν και ορισμένες γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν, άλλες επιλέγουν να μην το κάνουν, με αποτέλεσμα το ποσοστό των γυναικών που επιλέγουν τον θηλασμό να είναι χαμηλό. Παρόλα αυτά, έχουν διεξαχθεί μελέτες που έχουν αποδείξει τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη του θηλασμού για την υγεία της μητέρας και του μωρού.

Οφέλη του θηλασμού για το βρέφος

Το μητρικό γάλα είναι η βέλτιστη διατροφή για τα μωρά κατά τους πρώτους 6 μήνες και περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε σωστές αναλογίες. Η σύνθεση του μητρικού γάλατος αλλάζει σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Το πρώτο γάλα που παράγει ο μαστός είναι το πύαρ-πρωτόγαλα, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη του ανώριμου πεπτικού συστήματος του μωρού. Το μητρικό γάλα παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού, και προτείνεται η συνέχιση του θηλασμού μέχρι τουλάχιστον το πρώτο έτος της ζωής του μωρού, μαζί με την εισαγωγή στερεών τροφών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση βιταμίνης D σε σταγόνες.

Το μητρικό γάλα παρέχει όχι μόνο την ιδανική διατροφή για τα μωρά, αλλά και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία τους. Το μητρικό γάλα περιέχει ανοσοσφαιρίνη, έναν πρωτεϊνικό παράγοντα που βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Επίσης, περιέχει προβιοτικά και πρεβιοτικά που βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας του μωρού.

Η συνέχιση του θηλασμού για τουλάχιστον το πρώτο έτος ζωής του μωρού συστήνεται από τους περισσότερους οργανισμούς υγείας, καθώς το μητρικό γάλα συνεχίζει να παρέχει σημαντική διατροφική αξία για το μωρό και καταπολεμά πολλά προβλήματα υγείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, αλλεργιών, ασθένειας του εντέρου, καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων παθήσεων.

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική διατροφή για τα μωρά, καθώς περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη τους και προστατεύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα από ιούς και βακτήρια. Οι περισσότερες οργανώσεις υγείας συνιστούν αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ η συνέχιση του θηλασμού προτείνεται μέχρι τουλάχιστον το πρώτο έτος.

Το πρωτόγαλα που παράγεται στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) και άλλων αντισωμάτων που βοηθούν στην προστασία του μωρού από ασθένειες. Αν κάποια μητέρα είναι άρρωστη, θα πρέπει να τηρεί αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και να προσπαθεί να αποφύγει τη μόλυνση του μωρού της.

Ωστόσο, παρόλο που ο θηλασμός είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για την υγεία του μωρού και της μητέρας, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνει. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα με την παραγωγή γάλακτος ή με το στήθος της μητέρας, που καθιστούν δύσκολο ή αδύνατο το θηλασμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα γάλατα σε σκόνη αποτελούν μια εναλλακτική λύση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα γάλατα σε σκόνη δεν είναι κακά κατά βάση, αλλά δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη με το μητρικό γάλα.

Οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα

Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη για τη μητέρα, όπως το αίσθημα ευεξίας που προκαλεί καθώς βελτιώνει την αυτοεκτίμηση της και αποτρέπει την κατάθλιψη. Επιπλέον, ο θηλασμός καίει επιπλέον θερμίδες, οπότε μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να χάσουν το βάρος της εγκυμοσύνης πιο γρήγορα

Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ενώ επίσης σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, ο θηλασμός έχει σχετιστεί με βελτιωμένη νευρολογική ανάπτυξη και καλύτερη συμπεριφορά σε αργότερη ηλικία.

Ο θηλασμός επιβάλλει ένα βαρύ θρεπτικό κόστος στη μητέρα και οι ενεργειακές απαιτήσεις, οι απαιτήσεις για ασβέστιο, μέταλλα και βιταμίνες αυξάνονται. Ωστόσο, η πλειονότητα των ειδικών συμφωνεί ότι τα οφέλη του θηλασμού υπερβαίνουν τα αρνητικά αυτά στοιχεία και επισημαίνουν τη σημασία της σωστής διατροφής και ενυδάτωσης της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.