Υγεία & Ομορφιά

Πρέπει να επαναλάβετε το τεστ αν βγείτε θετικοί στον Covid19;

Πρέπει να επαναλάβετε το τεστ αν βγείτε θετικοί στον Covid19

Το Διεθνές Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) υποστηρίζει ότι μπορείτε να επαναλάβετε τεστ για τον κορωνοϊό μετά την πενθήμερη περίοδο καραντίνας, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Δείτε τι πιστεύουν οι ειδικοί σε μολυσματικές ασθένειες.

Ένα θετικό τεστ COVID-19 μπορεί να είναι ανησυχητικό, αλλά τι πρέπει να κάνετε μετά τη λήψη του είναι ξεκάθαρο: Παραμείνετε σε καραντίνα – συγκεκριμένα για πέντε ημέρες, είτε εμφανίζετε συμπτώματα είτε όχι. Ωστόσο, η οδηγία για το πότε μπορείτε (ή εάν πρέπει) να επαναλάβετε το τεστ αφού βγείτε θετικοί, είναι λίγο λιγότερο σαφής.

Μερικοί άνθρωποι, είτε με την ελπίδα να περιορίσουν τις μέρες της καραντίνας είτε από φόβο για την κατάστασή τους, διεξάγουν καθημερινά τεστ. Αλλά οι γιατροί προειδοποιούν να μην κάνετε καθημερινά τεστ για τον ιό – όχι απαραίτητα επειδή είναι επιβλαβής, αλλά επειδή πιθανότατα είναι ανώφελο.

Εδώ, εξετάζουμε τι λέει η επίσημη οδηγία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σχετικά με το πότε πρέπει να γίνει επανέλεγχος μετά από ένα θετικό αποτέλεσμα COVID και τι προτείνουν οι ειδικοί.

Τι υποστηρίζει το CDC για επανέλεγχο στον κορωνοϊό

Το CDC συνιστά να μένετε σπίτι ή μακριά από άλλους για πέντε ολόκληρες ημέρες εάν είστε θετικοί στον COVID (με ή χωρίς συμπτώματα) ή εάν έχετε συμπτώματα, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεστε κοντά σε άλλα άτομα (για παράδειγμα, εάν μοιράζεστε ένα σπίτι με άλλους που είναι αρνητικοί στον COVID-19), θα πρέπει να φοράτε μια καλά τοποθετημένη μάσκα.

Μετά από αυτές τις πέντε ημέρες, το CDC λέει ότι μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση εάν δεν εμφανίσατε συμπτώματα ή εάν εμφανίσατε συμπτώματα αλλά μείνατε χωρίς πυρετό για 24 ώρες (χωρίς τη χρήση φαρμάκων που μειώνουν τον πυρετό) και τα συμπτώματά σας βελτιώνονται. Ωστόσο, πρέπει να φοράτε μάσκα για πέντε ακόμη ημέρες, σύμφωνα με το CDC.

Και για τα δύο αυτά σενάρια, το CDC υποστηρίζει ότι ο επανέλεγχος της υγείας σας είναι μια επιλογή, όχι μια απαίτηση. Αυτή η οδηγία διαφέρει λίγο εάν είχατε σοβαρή ασθένεια από COVID-19 ή εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Σε αυτήν την περίπτωση, το CDC αναφέρει ότι μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετες ιικές δοκιμές – μοριακές εξετάσεις ή εξετάσεις αντιγόνου – για να προσδιορίσετε εάν και πότε είναι ασφαλές να είσαι κοντά σε άλλους. Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για να καθορίσετε ένα σχέδιο εξέτασης.

Η Κτηματοεμπορική αποτελεί το κορυφαίο ελληνικό κτηματομεσιτικό γραφείο με έδρα τα Χανιά, Κρήτη. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και περιηγηθείτε σε ένα πορτφόλιο με περισσότερο από 5.000 σπίτια, διαμερίσματα, βίλες και υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Κατευθυνθείτε στο real estate Thessaloniki και αναζητείστε το ακίνητο που επιθυμείτε, με τη χρήση έξυπνων φίλτρων!

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι για το επαναληπτικο τεστ για Covid19

O πρόεδρος της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (AMA), Gerald E. Harmon, MD, μοιράστηκε μια δήλωση σχετικά με το θέμα: «Θα πρέπει να απαιτείται αρνητικό τεστ για να τερματιστεί η καραντίνα αφού κάποιος βρεθεί θετικός στον COVID-19. Η λήξη της καραντίνας χωρίς να γνωρίζει κανείς την κατάστασή του είναι επικίνδυνη για περαιτέρω μετάδοση του ιού».

Σύμφωνα με την AMA, εκτιμάται ότι το 31% των ανθρώπων παραμένει μολυσμένο μετά από πέντε ημέρες μετά το θετικό τεστ για τον COVID – και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα «δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες άτομα» να επιστρέψουν στην εργασία ή στο σχολείο ενώ είναι ακόμα θετικοί.

Ακόμη και ένα επιπλέον τεστ μετά από πέντε ημέρες απομόνωσης, μπορεί να είναι χρήσιμο.

«Ένα αρνητικό τεστ αντιγόνου σε πέντε ημέρες [αφού βγήκε θετικό] σάς λέει ότι η ποσότητα του ιού που υπάρχει στη μύτη, το σάλιο ή οπουδήποτε λάβατε δείγμα είναι αρκετά χαμηλή ώστε να μην προκαλέσει θετικό τεστ», δήλωσε η Clare Rock MD, λοιμωξιολόγος, επιδημιολόγος και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Johns Hopkins School of Medicine, λέει στο Health. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δοκιμές αντιγόνου, περισσότερο από τις δοκιμές PCR, είναι επιρρεπείς σε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. “Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είστε ακόμα μολυσματικός στους άλλους, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να φοράτε μάσκα”.

Ας υποθέσουμε ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε ένα θετικό αποτέλεσμα του τεστ COVID-19, ακόμη και μετά από 10 ημέρες απομόνωσης — αυτό μπορεί να μην σας λέει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. «Μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν θετικό αποτέλεσμα στο τεστ πολλές μέρες μετά τη μόλυνση, όταν θεωρητικά θεωρούνται μη μολυσματικοί», λέει στην Health η Cheryl G. Healton, DrPH, κοσμήτορας της Σχολής Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Τόσο οι δοκιμές αντιγόνου όσο και οι δοκιμές PCR μπορούν να ανιχνεύσουν νεκρά θραύσματα ιού που μπορεί να παραμείνουν στον ανώτερο αεραγωγό, ακόμη και όταν δεν είστε πλέον μολυσμένοι, αναφέρει.

Τελικά τι πρέπει να κάνετε;

Αν και οι κατευθυντήριες γραμμές του CDC είναι ομολογουμένως δύσκολο να ερμηνευτούν, ένας είναι ο καλύτερος τρόπος δράσης: Εάν έχετε βγει θετικός στον COVID-19 (ή εάν έχετε συμπτώματα), απομονωθείτε για τουλάχιστον πέντε ημέρες ή έως ότου είστε ελεύθεροι πυρετού για 24 ώρες και τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, στη συνέχεια συνεχίστε να είστε προσεκτικοί φορώντας μάσκα γύρω από άλλους μέχρι να περάσουν 10 ημέρες από το πρώτο θετικό τεστ ή σύμπτωμα.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα τεστ αντιγόνου στο τέλος της πενθήμερης περιόδου απομόνωσής σας (και το έχετε στη διάθεσή σας), μπορείτε να προχωρήσετε και να το κάνετε αυτό, αλλά όχι συχνότερα από κάθε τρεις ημέρες μετά την αρχική πενταήμερη ημερήσια καραντίνα, λέει ο Δρ. Φούστα.

Τόσο ο Drs Rock όσο και ο Healton υποστηρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να κάνετε καθημερινές δοκιμές μετά από θετικό τεστ COVID.

Με πληροφορίες από CDC και Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)