Υγεία & Ομορφιά

Πως να απορροφήσετε περισσότερο ασβέστιο και να ενισχύσετε την υγεία των οστών σας

Πως να απορροφήσετε περισσότερο ασβέστιο και να ενισχύσετε την υγεία των οστών σας

Τα τελευταία στατιστικά αποκαλύπτουν ότι πολλοί από εμάς δεν παίρνουμε αρκετό ασβέστιο μέσω της διατροφής μας. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί δεν είναι μόνο μια πλούσια πηγή ασβεστίου για την ενίσχυση των οστών, αλλά παρέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12 καθώς και βιταμίνη Α για καλή όραση. Όμως ο οργανισμός μας απορροφά το ίδιο ασβέστιο από όλα τα γαλακτοκομικά;

Πόσο ασβέστιο χρειαζόμαστε;

Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε οστεοπόρωση. Μια σοβαρή κατάσταση που κάνει τα οστά σας αδύναμα και εύθραυστα καθώς μεγαλώνετε. Συνιστάται στις γυναίκες να καταναλώνουν 1000mg ασβεστίου την ημέρα μέχρι την ηλικία των 50 ετών και 1300mg ασβεστίου την ημέρα μετά από αυτό. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους άνδρες είναι 1000 mg ασβεστίου την ημέρα μέχρι την ηλικία των 70 ετών και στη συνέχεια 1300 mg την ημέρα μετά από αυτήν την ηλικία. Οι απαιτήσεις των γυναικών αυξάνονται γύρω στη μέση ηλικία καθώς η εμμηνόπαυση οδηγεί σε ορμονικές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια οστικής μάζας.

Βιοδιαθεσιμότητα γαλακτοκομικών

Αυτός ο όρος περιγράφει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο από γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου, αλλά έχουν πολύ χαμηλότερη βιοδιαθεσιμότητα, επομένως η πρόσληψη ασβεστίου από αυτά είναι χαμηλότερη. Προσπαθήστε να συγκρίνετε την περιεκτικότητα σε ασβέστιο των διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων που διατίθενται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ώστε να επιλέξετε εκείνα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε γαλακτοκομικά τρόφιμα περιλαμβάνουν:

Γάλα: Συμπεριλάβετε την πλήρη κρέμα γάλακτος ή το γάλα με μειωμένα λιπαρά σε μια ισορροπημένη διατροφή, εκτός εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακή νόσο, οπότε επιλέξτε μόνο ποικιλίες με μειωμένα λιπαρά.

Γιαούρτι: Το απλό, φυσικό γιαούρτι είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή. Γλυκάνετε το απλό γιαούρτι με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα ή πασπαλίζετε με κανέλα.

Τυρί: Επιλέξτε πιο υγιεινά ρικότα, μοτσαρέλα και τυρί κότατζ. Αναζητήστε μια απλή λίστα συστατικών και λιγότερο από 20 g κορεσμένων λιπαρών και 600 mg νατρίου ανά 100 g.