Ιταλική Κουζίνα

Ριγκατόνι αλά Genovese

Ριγκατόνι αλά Genovese

Ριγκατόνι αλά Genovese: Μια συνταγή της ιταλικής κουζίνας για να ετοιμάσετε αυτό το γευστικό αριστούργημα. Είναι πολύ απλά μια από τις καλύτερες σάλτσες ζυμαρικών που θα δοκιμάσετε ποτέ, χάρη στην πολύ αργή διαδικασία μαγειρέματος και στις μεγάλες ποσότητες κρεμμυδιών. Απλά υπέροχο!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
180 γραμμάρια χοιρινό κρέας, κομμένο σε κύβους
1.200 γραμμάρια μοσχαρίσιο τσοκ
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι κόσερ
½ φλιτζάνι σέλινο κομμένο σε κύβους
½ φλιτζάνι καρότο κομμένο σε κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κόσερ
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
⅔ φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κιλά κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 κιλό κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
αλάτι
2 κουτιά (μισό κιλό) άψητα ζυμαρικά ριγκατόνι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
2 κουταλιές της σούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε το χοιρινό μέχρι να βγει το μεγαλύτερο μέρος του λίπους, περίπου για 6 λεπτά. Βγάλτε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και βάλτε το στην άκρη.

Βήμα 2
Ανεβάζουμε τη φωτιά στο υψηλό και μεταφέρουμε το μοσχαρίσιο κρέας στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να απελευθερωθεί υγρό από το μοσχαρίσιο κρέας και να αρχίσει να εξατμίζεται και το κρέας να ροδίσει, για 10 έως 15 λεπτά.

Βήμα 3
Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς υψηλή. Προσθέστε το σέλινο, τα καρότα, το μαγειρεμένο χοιρινό, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε για περίπου για 5 λεπτά. Προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας, το φύλλο δάφνης και το λευκό κρασί. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε, για 2 με 3 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε. Μετά από 30 λεπτά, ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και το κρέας μέχρι να ανακατευτούν καλά. Καλύψτε ξανά και μαγειρέψτε άλλα 30 λεπτά.

Βήμα 4
Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και μαγειρέψτε χωρίς καπάκι για 8 έως 10 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφαιρέστε το λίπος καθώς μαγειρεύεται το μείγμα. Εάν η σάλτσα φαίνεται να μειώνεται πολύ, προσθέστε νερό ή ζωμό όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε μια σύσταση σαν σάλτσα. Μαγειρέψτε μέχρι το μοσχαρίσιο κρέας και τα κρεμμύδια να μοιάζουν να λιώνουν μεταξύ τους.

Βήμα 5
Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό να βράσει. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά ριγκατόνι στο βραστό νερό, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να γίνουν αλ ντέντε, για 10 με 12 λεπτά.

Βήμα 6
Ρίξτε τα ριγκατόνι στη σάλτσα και μαγειρέψτε μέχρι να ζεσταθούν. Σερβίρετε με μια πρέζα μαντζουράνα και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Σημείωση του σεφ:
Αυτή η συνταγή κάνει αρκετή σάλτσα για 1 κιλό ριγκατόνι. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε και να βάλετε στο ψυγείο ή να καταψύξετε την υπόλοιπη.

Για το σερβίρισμα, ζεσταίνουμε όση σάλτσα χρειαζόμαστε σε ένα τηγάνι. Μαγειρέψτε τα ριγκατόνι μέχρι να γίνουν αλ ντέντε. Προσθέστε στη σάλτσα και σιγοβράστε μέχρι να ψηθούν τα ζυμαρικά και να ζεσταθούν. Καρυκεύουμε με φρέσκια μαντζουράνα, μια πρέζα καγιέν και λίγο τριμμένο τυρί παρμεζάνα.

Καλή όρεξη!