Ρωσική Κουζίνα

Ρωσικοί λαχανοντολμάδες με σάλτσα

Ρωσικοί λαχανοντολμάδες με σάλτσα

Οι λαχανοντολμάδες είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα της ρωσικής κουζίνας. Αποτελούν βασικό στοιχείο στη διατροφή των ανθρώπων, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Αυτή η εκδοχή είναι με ρύζι και ανάμεικτο κιμά. Μπορείτε, αν προτιμάτε, να χρησιμοποιήσετε αλεσμένη γαλοπούλα αντί για κιμά για μια πιο ελαφριά εκδοχή.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 μέτριο λάχανο
2 ½ φλιτζάνια νερό
¾ φλιτζάνι άψητο λευκό ρύζι
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, χωρισμένα
1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
400 γραμμάρια κιμά χοιρινό
αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
3 καρότα, τριμμένα
3 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα ανάμεικτα βότανα

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Κάντε σχισμές στη βάση του λάχανου ή κόψτε ολόκληρο τον πυρήνα. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα περίπου κατά το 1/3 με νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και προσθέτουμε ολόκληρο το λάχανο. Μαγειρέψτε για 15 έως 20 λεπτά, γυρίζοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο. Στραγγίζουμε και κρυώνουμε. Κόβουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο προσπαθώντας να τα κρατήσουμε ανέπαφα. Κόψτε τις σκληρές, χοντρές κεντρικές νευρώσεις των μεγάλων φύλλων με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 2
Βάλτε 1 1/2 φλιτζάνι νερό και το ρύζι σε μια κατσαρόλα να βράσουν. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάστε και σιγοβράστε μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και να απορροφηθούν τα υγρά, για 20 με 25 λεπτά.

Βήμα 3
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε το 1/2 των ψιλοκομμένων κρεμμυδιών μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, για περίπου 5 λεπτά. Ρίξτε το μαγειρεμένο ρύζι, τα μαγειρεμένα κρεμμύδια, τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με τα χέρια σας μέχρι να ενωθεί καλά η γέμιση.

Βήμα 4
Στρώστε 1 φύλλο λάχανου σε μια επίπεδη επιφάνεια. Βάλτε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στη βάση ενός φύλλου λάχανου. Διπλώστε τις πλαϊνές άκρες και τυλίξτε το σε ρολό. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο λάχανο και τη γέμιση.

Βήμα 5
Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους λαχανοντολμάδες μέχρι να ροδίσουν, 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα καρότα.

Βήμα 6
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος και τον ντοματοπελτέ πελτέ ντομάτας μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και πασπαλίζουμε με αλάτι και μυρωδικά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τους λαχανοντολμάδες.

Βήμα 7
Σκεπάσετε την κατσαρόλα και αφήστε την σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν οι λαχανοντολμάδες και να πήξει η σάλτσα, για περίπου 45 λεπτά.

Καλή όρεξη!