Κινέζικη Κουζίνα

Σούπα χοιρινού με μπαμπού και μανιτάρια cloud ear

Σούπα χοιρινού με μπαμπού και μανιτάρια cloud ear

Μια πολύ ξεχωριστή κινέζικη συνταγή για σούπα χοιρινού με μπαμπού και μανιτάρια cloud ear. Το μανιτάρι cloud ear είναι ένας βρώσιμος μύκητας. Αναπτύσσεται σε δέντρα σε ορεινές περιοχές, έχει γκρι-καφέ χρώμα και χρησιμοποιείται συχνά στην ασιατική μαγειρική, ειδικά στην κινεζική κουζίνα. Το ξύδι μαύρου ρυζιού (γνωστό και ως Jinjiang) είναι ένα πολύ σκουρόχρωμο, σκούρο καφέ-κόκκινο, αρωματικό ξύδι. Με αυτή τη συνταγή θα ετοιμάσετε πολύ εύκολα μια πεντανόστιμη σούπα.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 μικρά αποξηραμένα μανιτάρια cloud ear
1 ½ φλιτζάνι νερό
120 γραμμάρια χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε λεπτές φέτες
120 γραμμάρια κονσερβοποιημένα βλαστάρια μπαμπού, στραγγισμένα και κομμένα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας σάκε
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μαύρου ρυζιού
1 κουταλάκι του γλυκού πάστα τσίλι
3 αυγά
1 ½ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μικρό μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε και κόβουμε σε μπουκιές.

Βήμα 2
Βάλτε 1 1/2 φλιτζάνι νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Προσθέστε τα κομματάκια χοιρινού και μπαμπού. Μαγειρέψτε, αφαιρώντας το λίπος που ανεβαίνει στην κορυφή, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό, για 5 έως 10 λεπτά.

Βήμα 3
Ανακατέψτε τη ζάχαρη, το σάκε, τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι από μαύρο ρύζι και την πάστα τσίλι μαζί σε ένα μικρό μπολ. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σούπα σκεπασμένη για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 4
Προσθέστε τα κομμάτια μανιταριών στη σούπα. Σπάστε τα αυγά και μαγειρέψτε, σκεπασμένα, μέχρι να σφίξουν τα ασπράδια και οι κρόκοι να πήξουν αλλά να μην είναι σκληροί, για 2 1/2 με 3 λεπτά. Ρίξτε σησαμέλαιο πάνω από τη σούπα πριν τη σερβίρετε.

Σημειώσεις Μάγειρα:
Αν θέλετε, αντικαταστήστε το ξύδι από μαύρο ρύζι με βαλσάμικο.

Μπορείτε να χτυπήσετε τα αυγά και να τα ρίξετε στην κατσαρόλα, αντί να τα προσθέσετε ολόκληρα.

Καλή όρεξη!