Υγεία & Ομορφιά

Συμβουλές για ασφαλή άσκηση και καλή φυσική κατάσταση

Συμβουλές για ασφαλή άσκηση και καλή φυσική κατάσταση

Πώς θα ασκηθείτε χωρίς τραυματισμούς;

Ίσως η δουλειά, τα παιδιά σας και οι αμέτρητες δεσμεύσεις να σας έχουν κρατήσει μακριά από το γυμναστήριο τον τελευταίο καιρό. Μπορεί να έχετε σταματήσει λόγω κάποιου τραυματισμού ή ίσως δεν έχετε ασκηθεί ποτέ ιδιαίτερα — αλλά νιώθετε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Το σημαντικό είναι ότι τώρα δεσμεύεστε να κινηθείτε, είτε αυτό σημαίνει να επιλέξετε μια παλιά ρουτίνα είτε να δοκιμάσετε μια νέα μορφή άσκησης.

Μπράβο σας — κυριολεκτικά. Ειδικά αν δοκιμάζετε κάτι νέο. «Το να διδάσκετε στο σώμα σας νέες δεξιότητες προάγει την καλή υγεία και διατηρεί τον συντονισμό σας σε φόρμα», λέει ο Δρ John Lynott, ορθοπεδικός χειρουργός στο Geisinger.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τα όρια του σώματός σας και προπονείστε με σύνεση, είτε ο στόχος σας είναι να περάσετε τη γραμμή τερματισμού σε ένα διασκεδαστικό μαραθώνιο – είτε να κάνετε αυτή την ονειρεμένη περιοδεία με ποδήλατο στην Ευρώπη.

Ακούστε τα όρια του σώματός σας και κάντε ζέσταμα

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα ρουτίνα άσκησης, βεβαιωθείτε ότι είστε αρκετά υγιείς για σωματική δραστηριότητα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για παράδειγμα να πάτε για μια σύντομη πεζοπορία για να δείτε πώς νιώθετε μετά ή μια επίσκεψη στο γιατρό σας για να ελέγξετε τη φυσική σας κατάσταση.

«Πρέπει να έχετε πάντα επίγνωση των περιορισμών σας – και να θυμάστε ότι όλοι τους έχουμε», λέει ο Δρ Lynott. «Εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή τραυματισμών, εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε έναν έλεγχο πριν αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα».

Θυμηθείτε να κάνετε ζέσταμα πριν από κάθε προπόνηση, να κάνετε διατάσεις μετά και να παραμένετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα.

Ξεκινήστε από κάτι μικρό και συνεχίστε με μεγαλύτερους στόχους φυσικής κατάστασης

Η σύνδεση του στόχου σας με έναν συγκεκριμένο αγώνα ή κάποιο ορόσημο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα. Το να ξεκινήσετε από κάτι μικρό και να χτίσετε προς τον στόχο σας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους τραυματισμούς και την εξάντληση. Αυξήστε την απόσταση της πεζοπορίας, του τρεξίματος ή της ποδηλασίας σας με αργό ρυθμό και αφήστε άφθονο χρόνο για να ανακάμψετε ενδιάμεσα.

«Η επιπλέον άσκηση θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή στους μύες και τις αρθρώσεις σας, ειδικά αν είχατε τραυματισμούς στο παρελθόν ή απλώς δεν είχατε πολλή σωματική δραστηριότητα», λέει ο Δρ Lynott. «Θυμηθείτε να ακούτε το σώμα σας και να ξεκουράζεστε όταν το χρειάζεστε».

Έχετε το νου σας για τυχόν αλλαγές ή πόνους στο σώμα σας και ξεκουραστείτε εάν έχετε πόνο. Καλέστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε νέο που διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα.

Διαφοροποιήστε τη ρουτίνα της προπόνησής σας

Κρατήστε τις καθημερινές σας προπονήσεις ενδιαφέρουσες. Οι μονοδιάστατες ρουτίνες, εστιασμένες στην αεροβική άσκηση, μπορεί να σημαίνουν αργή πρόοδο και αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.

«Η ενδυνάμωση μιας μυϊκής ομάδας χωρίς να υποστηρίζεις άλλες, σου αφήνει άνιση δύναμη και ευελιξία», λέει ο Δρ Lynott. «Αυτό μπορεί να σας κάνει να καταπονήσετε τους άλλους μύες και τις αρθρώσεις χωρίς καν να το γνωρίζετε».

Επιπλέον, η ανάμειξη άλλων ασκήσεων στη ρουτίνα σας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση στο αγαπημένο σας άθλημα ή στη μορφή αεροβικής άσκησης που έχετε επιλέξει. Έτσι, εξετάστε το ενδεχόμενο να εξασκηθείτε στο κύριο άθλημά σας ή στην αεροβική τρεις ημέρες την εβδομάδα. Διαλέξτε διαφορετικούς τύπους προπονήσεων, όπως προπόνηση με βάρη ή επανορθωτική γιόγκα, δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα. Είναι καλό να έχετε μια μέρα ξεκούρασης η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ελαφριές δραστηριότητες όπως περπάτημα ή διατάσεις.

Με αυτές τις συμβουλές, θα είστε σε καλό δρόμο για να επιτύχετε με ασφάλεια τους στόχους της άσκησής σας.