Υγεία & Ομορφιά

Ποια είναι τα οφέλη του ιχθυελαίου;

Ποια είναι τα οφέλη του ιχθυελαίου

Αυτό το συμπλήρωμα που μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου, να προστατεύσει την καρδιά σας και πολλά άλλα.

Όταν σκέφτεστε ένα υγιεινό δείπνο, ξέρετε ότι το ψάρι είναι συνήθως μια καλή επιλογή. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να μην έχετε διάθεση για αυτό. Ή ίσως δεν σας αρέσει καθόλου η γεύση.

Ακόμα κι αν αγαπάτε τα ψάρια, δεν έχουν όλα τα είδη υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που είναι υγιεινά για την καρδιά. Εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι τα συμπληρώματα διατροφής.

Τι είναι το ιχθυέλαιο;

Το ιχθυέλαιο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα φαρμάκων ή παντοπωλείων.

«Μπορεί να υποστηρίξει τη μυϊκή δραστηριότητα, τη συνολική υγεία της καρδιάς και πολλά άλλα», εξηγεί ο Matt Gerhart, διευθυντής του Geisinger Pharmacy στο Lock Haven.

Είτε τα προτιμάτε σε κάψουλες, είτε σε υγρή μορφή, είτε σε χάπι, τα συμπληρώματα ιχθυελαίου περιέχουν δύο μορφές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων:

Εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA)

Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA)

«Αυτά τα ωμέγα-3 συνήθως βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του σολομού και της πέστροφας, καθώς και σε άλλα θαλασσινά, όπως το καβούρι», λέει ο Gerhart.

Οφέλη για την υγεία του ιχθυελαίου

Τα πλήρη ονόματά τους μπορεί να μοιάζουνε με γλωσσοδέτες, αλλά αυτά τα δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά για το σώμα σας.

Το DHA μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου ενώ το EPA έχει αντιφλεγμονώδη οφέλη. Μαζί, μπορούν να βελτιώσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν ορισμένες χρόνιες παθήσεις.

Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν:

Υψηλή πίεση του αίματος: Η λήψη ιχθυελαίου πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης – πιθανώς περισσότερο για όσους έχουν μέτρια έως σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης το ιχθυέλαιο δεν μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές προσβολές ή τα εγκεφαλικά, μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται και με τα δύο, όπως:

Αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης

  • Μείωση των τριγλυκεριδίων (λίπος στο αίμα σας)
  • Ήπια μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Επιβράδυνση της συσσώρευσης πλάκας, η οποία σκληραίνει και φράζει τις αρτηρίες
  • Μείωση του κινδύνου εμφάνισης ακανόνιστου καρδιακού παλμού (αρρυθμία)

Ενισχύστε την εγκεφαλική και ψυχική υγεία

Τα ωμέγα-3 παίζουν τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθούν ακόμη και στη βελτίωση της ήπιας απώλειας μνήμης. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

«Εάν ζείτε με κατάθλιψη ή έχετε ήπια απώλεια μνήμης, μιλήστε με το γιατρό σας για θεραπείες που μπορεί να είναι οι καλύτερες για εσάς», λέει ο Gerhart.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Αισθάνεστε πόνο; Εάν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, δοκιμάστε ιχθυέλαιο για να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της, όπως ευαισθησία στις αρθρώσεις, πρωινή δυσκαμψία και πρήξιμο.

«Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή και η λήψη συμπληρώματος ιχθυελαίου μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου», λέει ο Gerhart.

Παρενέργειες του ιχθυελαίου

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου θεωρούνται γενικά ασφαλή, αλλά το ρητό “ουκ εν τω πολλώ το ευ” ισχύει και εδώ.

«Το πολύ ιχθυέλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας», λέει ο Gerhart. «Και μπορεί να επηρεάσει και την ανοσολογική σας απόκριση». Δεν είναι επίσης σαφές εάν το ιχθυέλαιο είναι ασφαλές για όσους έχουν αλλεργίες στα θαλασσινά.

Άλλες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καούρα
Ναυτία
Διάρροια
Εξάνθημα

«Όπως για κάθε φάρμακο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν το πάρετε», λέει ο Gerhart «Θα γνωρίζουν το ιατρικό ιστορικό σας και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε συμπληρώματα».